CRNOBELI FILM O SUDARU INDIGO I KRISTAL GENERACIJA: Priča o povratniku navučenog na greh


IZVOR: Milica Bobinac - 02.03.2023 | 13:38


Tačno godinu dana otkako je pala prva klapa pred publiku stiže film "Indigo kristal", čija je premijera, zakazana za 7. mart u MTS dvorani, rasprodata za samo dva dana.

Foto: Nikola Mutić
CRNOBELI FILM O SUDARU INDIGO I KRISTAL GENERACIJA: Priča o povratniku navučenog na greh

Biće to prvi domaći crnobeli film prikazan na velikom platnu posle niza godina, najpre zamišljen kao diplomski studentski rad mladog reditelja Luke Mihailovića. Međutim, zanimljiva priča o sudaru indigo i kristal generacija, odnosno osoba rođenih od 1988. do 1998. i onih koji su život udahnuli u postratnom periodu, privukla je neka od najpopularnijih glumačkih imena. Tako glavne uloge tumače Miodrag Radonjić, Nina Janković, Denis Murić, Pavle Mensur, Miloš Petrović Trojpec i mnogi drugi.

- Pre nekoliko godina sam dobio scenario i odmah me je zainteresovala priča o momku kog tumačim, koji posle osam godina izlazi iz zatvora i pokušava da se uklopi u društvo. Ta komunikacija sa sopstvenom podsvešću za mene je bila veoma glumački izazovna - rekao je Radonjić, koji potpisuje i produkciju.

Foto: Nikola Mutić

 

Nije sloboda da radiš sve što hoćeš, sloboda je da ne radiš ono što nećeš - slogan je filma koji tokom četiri dana u Šapcu prati Vuka, povratnika iz zatvora u tumačenju Radonjića, u pokušajima da se uklopi u društvo. Međutim, on lako upada u situacije koje ga vuku na greh.

- Ko gleda film, vidi šta se desi s mojim junakom koji izabere da ne radi ono što hoće. Ovaj film je veoma slojevit, sadrži mnogo toga. Svako može pronaći nešto poučno i što može da doživi kao sopstvenu poruku - dodao je glumac koji se prvi put na velikom platnu pojavljuje s koleginicom s klase i kumom Ninom Janković.

Ona u nizu mladih u problemu tumači lik Maje, koja veruje da ljubav čini čuda.

- Lako je bilo raditi s kumom jer znam kako diše, jede, misli... Poznajemo se dobro, pa je tada sve mnogo lakše. Pored njega se osećam sigurno, i u kadru i na ulici - poručuje Nina.

Foto: Nikola Mutić

 

Glumac Denis Murić igra Zizija i pripada generaciji koja juri za novcem, a prilikom stvaranja lika, kaže, najzanimljivije mu je bilo koliko on tereta nosi sa sobom. Ponovo, po ko zna koji put, glumiće zajedno s Pavlom Mensurom.

- Ja više ne znam kako je biti u kadru bez Denisa - rekao je u šali mladi glumac, a zatim ocenio da junaci filma liče na ljude u Srbiji.

- Živimo u društvu gde postoje klinci koji na razne načine pokušavaju da zarade parče hleba i važno je da ih ne osudimo ili probamo, kao društvo, da razumemo. To nisu klošari, otpadnici, nego sposobni ljudi koji su zbog društvenog statusa i manjka mogućnosti tokom odrastanja primorani na pogrešan put.

Foto: Nikola Mutić

 

Radonjić: Hvala i onima koji nas nisu podržali

Film su producirali Radonjić i Miloš Avramović, odnosno producentske kuće "Arhangel studio" i "Režim", kao i Radio-televizija Srbije, uz podršku Ministarstva kulture, grada Šapca i Fakulteta dramskih umetnosti.

- Hvala i onima koji nas nisu podržali, nekim ozbiljnim filmskim organizacijama jer su nam time dali dodatnu snagu i veru u ovu priču - poručio je Radonjić.