TRAGIČAN ŽIVOT SRPSKE ŠPIJUNKE: Biografija Vere Pešić najčitanija na Vikipediji


IZVOR: Republika - 20.02.2023 | 15:53


U Verinom rangu su još šesta sezona krimi-drame "Ubice mog oca", zatim serija "Kljun", članak o Svetom Savi i Bogojavljenju.

Foto: Nebojša Babić
TRAGIČAN ŽIVOT SRPSKE ŠPIJUNKE: Biografija Vere Pešić najčitanija na Vikipediji

Poslednja epizoda serije "Vera" prikazala je tragičan način na koji je srpska špijunka doživela kraj života. Opasnica iz Sijarinske Banje kod Leskovca opčinila je britanske, francuske i nemačke obaveštajce baš kao i gledaoce kraj malih ekrana, koji su želeli da doznaju što više detalja o donedavno potpuno nepoznatoj ličnosti iz naše istorije.

Tako je biografija "leskovačke lepotice", kako su je za života zvali, u januaru bila među najposećenijim člancima na Vikipediji na srpskom jeziku. Intrigantna priča o srpskoj Mata Hari, koja je premijeru doživela na velikom platnu, a potom i na malim ekranima, otkrila je mnoge nepoznate detalje iz srpske istorije i prikazala uzbudljiv svet špijuna.

Foto: Foto GFC

 

Uoči završetka serije Jovana Stojiljković, koja je dočarala lik Vere Pešić, istakla je da je ponosna što je bila deo ovog projekta.

- S rediteljem Nedeljkom Kovačićem sam se dogovorila da ovo sve što mi pravimo nije nešto dokumentarno niti ulazimo u to polje gde će bilo ko ličiti na te junake koji su postojali u istoriji. Tako sam imala dovoljno slobode da pustim mašti na volju, scenario je bio dobar i imala sam materijal da sam mogla da se razmaštam. Sve to mi je bilo vrlo inspirativno i ponosna sam što smo o jednoj osobi o kojoj se malo zna napravili filmski i serijski testament - istakla je glumica uoči finala serije.