Top 5 filmova u 2019. godini


IZVOR: Republika - 31.12.2019 | 07:12


Najbolja kinematografska ostvarenja tokom 2019. godine predstavljaju živi dokaz šta film može da učini kada se kreativna energija oslobodi do maksimuma.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kako se bliži kraj godine i stidljivo počinje sezona dodele filmskih nagrada, tako i ugledni svetski mediji objavljuju svoj izbor najboljih filmova u 2019. - jedan od njih svakako je magazin "Roling stoun". U pet najboljih uvrstili su filmove velikana poput Skorsezea i Tarantina, ali i pojedinih autora čije vreme tek dolazi.

1. Džoker

Remek-delo Toda Filipsa u Srbiji je pogledalo je preko 300.000 gledalaca i time ga uvrstilo u zvezdano nebo filmske umetnosti u našoj zemlji. 

U izdanju koje će se proučavati decenijama, Hoakin Finiks igra neuspešnog komičara Artura Fleka koji postaje brutalni osvetnik.

Finiks i režiser Filips pogađaju srž kontroverzi o nasilju, navodi "Roling stoun", ističući da "Džoker" crpi inspiraciju iz filmova Martina Skorsezea, poput "Taksiste" ili "Kralja komedije".

 

 

2. Bilo jednom u Holivudu 

Ko bi se drugi, osim Kventina Tarantina, usudio da napravi drugarsku komediju sa ubilačkom porodicom Menson koja vreba u pozadini, pita se "Roling stoun".

List posebno hvali glavne glumce - Leonarda Dikaprija i Breda Pita, kojem daju šanse za prvog Oskara u karijeri. Pokazuju i razumevanje za rediteljivo "prepravljanje" istorijskih činjenica prema sopstvenom moralnom pogledu na svet, parafrazirajući citat iz filma: "On je Kventin j**** Tarantino, i nemojte to zaboraviti!"

 

 

3. Parazit 

Remek-delo korejskog reditelja Bong Džun Hoa izgleda da leči averziju Amerikanaca prema titlovima, duhovito zapaža "Roling stoun", osvrćući se na ovogodišnjeg dobitnika Zlatne palme i nesumnjivog favorita za Oskara za strani film.

Kako se ističe, "Parazit" počinje kao komična društvena satira o klasama da bi prerasla u horor o parazitskoj prirodi pohlepe.

4. Le Man '66: Slavna 24 sata

Iako nije na spisku poznatog magazina, ovaj film je dobio najviše ocene i prave ovacije kritičara i VIP posetilaca, tokom 44. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF 2019), a pored odlične priče i fantastičnog glumačkog para Met Dejmon-Kristijan Bejl, visoku ocenu dobio je i režiser Džejms Mangold.

 

 

Glavne zvezde crvenog tepiha u Torontu bili su baš Dejmon i Bejl, glavni protagonisti uzbudljive akcije o sukobu čuvenih proizvođača automobila šezdesetih godina prošlog veka.

Dvojica uglednih glumaca ističu da su, posle ovog filma o zanimljivom pokušaju "Forda" da izgradi trkački automobil koji bi "izašao na crtu" dugogodišnjem dominantnom "Ferariju", stekli posebnu naklonost i poštovanje prema vozačima trkačkih automobila.

5. Bračna priča

Drama Noe Bombaha, još jedan dragulj u "Netfliks" produkciji, donosi nam prizore iz braka koje ne možete da ne shvatate lično, piše "Roling stoun".

Adam Drajver i Skarlet Johanson briljiraju u glavnim ulogama, a film će vas naterati da se smejete, i da plačete, ponekad u isto vreme, navodi američki magazin.

Ovu porodičnu dramu prate odlične kritike sa festivala u Veneciji, Torontu, Njujorku, a dobila je i šest nominacija za Zlatni globus 2019.