Prvi put u Srbiji interaktivni 3D ikonostasi!


IZVOR: Republika - 26.10.2019 | 09:13


Do sada neviđena, jedinstvena 3D postavka dva ikonostasa jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara, Teodora Kračuna, deo je izložbe "Kračun" u Galeriji Matice srpske

Foto: Promo foto

3D ikonostas

Izložba koja predstavlja iskorak kako za posetioce tako i za samu struku, već tradicionalno se otvara na Dan Galerije Matice srpske. Tako je bilo i ovog oktobra, kada je jedna od najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja u Srbiji proslavila svoj 172. rođendan.


Nakon gotovo pola veka od prethodne velike izložbe posvećene Teodoru Kračunu, jednom od najvećih srpskih slikara 18. veka, u Galeriji Matice srpske otvorena je izložba posvećena stvaralaštvu ovog slikara, čiji opus predstavlja vrhunac srpskog baroknog slikarstva.


- Izložbom "Kračun" Galerija Matice srpske predstavlja likovno stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih slikara 18. veka, kroz izbor njegovih najznačajnijih dela iz muzejskih kolekcija i iz Srpske pravoslavne crkve. Posebnu vrednost izložbe predstavljaju i dve celine zasnovane na naučno-istraživačkom radu, koje donose priču o konzervatorsko-restauratorskim ispitivanjima i postupcima na Kračunovim ikonama, kao i upotrebu savremenih tehnologija u prezentovanju njegovog slikarskog rada. Ovo je jedinstvena prilika da se javnosti, nakon skoro pola veka od prethodno organizovane izložbe posvećene Kračunu, predstave najreprezentativnija dela ovog velikana srpskog baroknog slikarstva - izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.


Više od 60 eksponata ukazuju na razvoj Kračunove umetnosti, na promene koje je visoki barok doneo u srpskoj umetnosti, kao i na približavanje srpske crkvene umetnosti modernim evropskim umetničkim tokovima.

Foto: youtube.com/printscreen


Na ovoj izložbi je i jedan broj do sada retko izlaganih dela, a prvi put primenom savremenih tehnologija, kao što su 3D digitalizacija i AR aplikacija, prezentovane su i dve ikonostasne celine - u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima (1780–1781) i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskim Mitrovici (1775), koje predstavljaju Kračunova najzrelija ostvarenja.
Koncept izložbe zasnovan je na naučnoj studiji prof. dr Miroslava Timotijevića, koji je svojim predanim istraživačkim radom dao novo iščitavanje Kračunovog životnog i umetničkog puta, školovanja i rada, a autor izložbe je dr Vladimir Simić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Izložba "Kračun" priređena je u okviru stalne postavke srpske umetnosti 18. veka, a može se videti do 23. februara.

Najznačajniji srpski barokni slikar


Teodor Kračun (Sremska Kamenica, 1732. - Sremski Karlovci, 1781) je najznačajniji srpski barokni slikar. Njegova dela, uglavnom rađena za crkvu i danas se nalaze u brojnim crkvama, manastirima i crkvenim riznicama, kao što su ikonostasi i celivajuće ikone u Sabornoj crkvi Svetog NIkole u Sremskim Karlovcima, crkvi Rođenje Bogorodice u Sremskoj Kamenici, crkvi Svetog Georgija u Somboru, u crkvama manastira Beočina, Novog Hopova... Znatan broj Kračunovih dela nalazi se i u muzejskim kolekcijama.

Priznanje za liderstvo


Galerija Matice srpske je 2014. bila prvi dobitnik glavne Živa nagrade za najbolji slovenski muzej, a ove godine je među 25 muzeja iz 12 slovenskih zemalja ponela posebno priznanje za liderstvo. 

Nasleđe Save Tekelije


Godinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. Tada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan muzej, iz čije je umetničke zbirke proistekla Galerija Matice srpske. Tradicija koju je započeo Sava Tekelija, veliki dobrotvor i doživotni predsednik Matice srpske, a koji je zaveštao svu svoju imovinu toj ustanovi i doprineo stvaranju jezgra buduće umetničke kolekcije, nastavljena je i očuvana do sada. Od tada pa sve do danas darovima i prilozima rodoljubivi građani, kolekcionari i umetnici, nastojali su da obogate umetničke zbirke Galerije Matice srpske. Zahvaljujući njima do sada je od ukupnog broja umetničkih dela, kojih je više od 9.500, formirano 58 poklon-zbirki koje nose imena svojih darodavaca. Galerija se nalazi u zgradi na Trgu galerija od 1958. godine, kada je otvorena i prva stalna postavka srpskog slikarstva 18. i 19. veka, i od kada Galerija Matice srpske deluje kao samostalna ustanova.

 Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Novog Sada