ZBOG SIROMAŠTVA BRENA POSTALA PEVAČICA: Ovo je njena prošlost, spas pronašla u muzici!


IZVOR: Goran DOLJANČEVIĆ - 05.03.2023 | 06:45


Danas poznata folkerka priznala da je sa svojom porodicom životarila dok nije počela da peva.

Foto: St- N. Pancic
ZBOG SIROMAŠTVA BRENA POSTALA PEVAČICA: Ovo je njena prošlost, spas pronašla u muzici!

Folk zvezda Lepa Brena, rođena kao Fahreta Jahić, pojavila se na muzičkoj sceni početkom osamdesetih godina prošlog veka, kao zamenska pevačica u Slatkom grehu, a ubrzo je postala najpopularnija u bivšoj Jugoslaviji.

Na samom početku karijere u jednom od prvih intervjua tada 22-godišnja Brena priznala je da je postala zvezda zbog nemaštine, u kojoj je s porodicom živela, kao i da su njeno pojavljivanje i postojanje na sceni bili odraz potrebe za boljim životom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)


Naime, Fahreta je svojevremeno otkrila da je pre nego što je postala najpopularnija folkerka bivše Jugoslavije živela u više nego skromnim uslovima, u radničkoj porodici s majkom Ifetom, ocem Abidom, sestrom Farom i bratom Farukom. Kako sama kaže, spas od nemaštine i skromnog života videla je u muzici.

- Odrasla sam u jednoj patrijarhalnoj muslimanskoj porodici. Mi smo bili petočlana porodica, koja je živela od jedne radničke plate, moj otac je radio kao medicinski tehničar, dok je majka bila domaćica. S jednom takvom platom mnogo se teško opstaje, sve troje smo se školovali. Mi nismo želeli da budemo neko i nešto, već da završimo školu i da možemo da pomognemo roditelje. Mi s jednom takvom platom nismo mogli sebi da ispunjavamo želje, mogli smo samo da živimo. Snalazili smo se - ispričala je Brena iskreno u jednom intervjuu iz 1982.

Ime Fahreta ocrtava
moju pravu ličnost!

Foto: printscreen

Lepa Brena je mnogo ponosna na sebe

Jednom prilikom folkerka je odala tajnu i kako je saznala odakle potiče njeno ime Fahreta. Kao pevačica u usponu, nije krila koliko je ponosna na sebe i svoje ime, koje je morala da zameni umetničkim, pa je otkrila i šta ono znači:

- To je ime turskog porekla i znači nagrada ili pohvala. To sam slučajno saznala od jednog Turčina, dolazio je u Brčko i prodavao neke stvarčice, još pre dok je moglo tako da se prodaje. Mislim da to ime meni sasvim odgovara i ocrtava moju pravu ličnost. Ja sam mnogo ponosna na sebe. Ne cenim i ne poštujem nikog u životu koliko poštujem sebe - govorila je Brena samouvereno.

 

BONUS VIDEO: