Estrada u panici: Poreska udara po pevačima!


IZVOR: Republika - 26.02.2019 | 10:48


Estradne zvezde koje godinama ne plaćaju nikakav ili minimalan porez ponovo su predmet kontrole poreskih organa, saznaju beogradski mediji!

Foto: printscreen/youtube.com/ RTV Pink Official

Estrada

Opsežne kontrole zajednički sprovode inspektori Poreske uprave i inspekcije rada, i to na zahtev nikog drugog nego Svaeza za estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS).

- Poslodavac, odnosno vlasnik ugostiteljskog objekta dužan je po Zakonu o rada da potpiše tipski ugovor sa estradnim izvođačima i muzičarima, ali inspekcijske službe državnih organa to nisu dovoljno kontrolisale. Mi kao samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije zahtevamo da se primenjuje zakon i da poreska inspekcija i inspekcija rada sinhronizovano krenu u kontrolu rada privrednih subjekata, u našem slučaju ugostiteljskih objekata.  Obećali smo se Poreskoj upravi i inspekciji rada, i kontrole već idu, a intenzivnije bi trebalo da krenu od 1. marta - kaže Dragiša Golubović, predsednik SEMUS i Sindikata estradnih umetnika Srbije. 

On objašnjava da, prema kolektivnom ugovoru, poslodavac kad zaključuje ugovor sa nekim pevačem ili muzičarem, ne može da mu da honorar ispod minimalca u Srbiji, koji od 1. januara ove godine iznosi 27.002 dinara.

- Tipski ugovor dužni su svi da zaključe, a pošto je estrada specifična delatnost, postoji i nešto što važi samo za estradu, takozvani muzički dan, zato što neki izvođači nastupaju jednom, neki dva puta nedeljno, a neki jednom u mesec dana. Muzički dan se obračunava u iznosu od pet odsto od minimalne zarade u Republici Srbiji, što je oko 1.300 dinara za jedno veče. Da li je neka zvezda pevala za 25.000 dinara ili 25.000 evra, to treba da utvrdi Poreska uprava - kaže Golubović i dodaje da je kontrola važna zbog sprečavanja nelegalne konkurencije, kao i zbog uplate doprinosa za socijalno i penziono osiguranje estradnim izvođačima i muzičarima. 

Pevač Radiša Trajković Đani kaže da ne brine zbog najavljene ofanzive poreznika.

Foto: youtube.com/AmiG Show

Radiša Trajković Đani

- Kod mene je situacija ovakva. Hoću da mirno spavam. Svako neka odgovara za sebe, a ja sam lepo otvorio firmu i  gazda lepo uplati pare na račun i ja posle sa tog računa mogu sebi da kupim nešto. Otkako su uveli porez, tačno se zna ko pije, a ko plaća. Mnogo je bolje. Koji god nastup ili koncert da imam, ja lepo rešim porez, pa onda pevam.

Ministarstvo rada: Podneto šest prekršajnih prijava 

U Ministarstvu rada, zapošljavanje i socijalna politika potvrđuju da je, počev od 21. decembra 2018, u Kragujevcu, Šapcu, Bogatiću Inspektorat za rad zajedno sa Poreskom upravom prekontrolisao 11 poslodavaca kod kojih su proveravali angažovanje izvođača etradno-muzičkih programa.

- Vanrednim inspekcijskim nadzorima ukupno je obuhvaćeno 85 osoba. Prilikom izvršnih nadzora, inspektori rada su ukupno zatekli 28 izvođača estradno-muzičkog programa, od kojih četiri zatečena muzičara nisu imala odgovarajuće licence. Prilikom nadzora, inspektori su zatekli 19 osoba na radu na crno. Inspektori su doneli tri rešenja o otklanjanju nedostatka iz oblasti radnih odnosa i podneli šest zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog prekršaja iz oblasti radnih odnosa - kažu u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i dodaju da če se zajednička kontrola i angažovanje estradnih izvođača u ugostiteljskim objektima nastaviti u narednom periodu.