OPEZ, STIŽE LEDENA KIŠA! RHMZ izdao novo upozorenje! Ovo je posebno važno za sve vozače


IZVOR: Republika/J.B. - 09.12.2023 | 11:33


Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje koje se odnosi na lokalnu pojavu ledene kiše.

Foto: Printskrin/Youtube/Knjazevačke Vesti
OPEZ, STIŽE LEDENA KIŠA! RHMZ izdao novo upozorenje! Ovo je posebno važno za sve vozače

Kako se navodi, upozorenje se odnosi na područje severne i zapadne Srbije.

- Sutra ujutru (10. decembar 2023.) se na severu i zapadu Srbije očekuje kiša koja se lokalno može lediti pri tlu - objavljeno je.

U Srbiji nas danas tokom dana čeka suvo vreme uz promenljivu oblačnost sa malo sunčanih intervala.

Uska oblačna zona koja se premešta sa zapada Balkana stiže na sever Srbije popodne i do večeri prelazi preko većeg dela Srbije, ali neće uzrokovati padavine. Dnevna temperatura za stepen-dva veća nego u petak. Vetar slab promenljivog pravca. Pritisak iznad normale.

Minimalna jutarnja temperatura od -4°C do -1°C, a maksimalna od 3°C do 6°C. Uveče suvo i hladno. Temperatura u 22h od -3°C do 1°C.

Putevi Srbije se pridružuju apelu

JP Putevi Srbije apelovalo je da učesnici u saobraćaju budu posebno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se, prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sutra ujutru na području severne i zapadne Srbije očekuje kiša koja se lokalno može i lediti pri tlu.

Putevi Srbije savetuju vozačima da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Otopljenje sledeće nedelje

Još jedan prodor toplog vazduha koji će podići temperature u Srbiji očekuje se naredne nedelje.

Od ponedeljka toplije, prodor toplog talasa stiže sa zapada i jugozapada i očekuje se porast i jutarnjih i dnevnih temperatura. Maksimalne dnevne temperature biće od 10 do 15 stepeni. Od 10. do 14. trajaće topliji period - kazao je ranije meteorolog Ivan Ristić za naš portal.

Situacija se nakon toga menja i meteo-zima se ponovo vraća.

14. na 15. decembar ponovo se očekuje prodor hladnijeg vazduha i kreće period sa češćim prodorom hladnijeg vazduha. Vraća se meteo-zima! Tada bi konačno Srbija mogla da dobije i malo snega! Skoro sve zemlje u orkuženju su već dobile sneg - kazao je za naš portal.

BONUS VIDEO: