EKSKLUZIVNO! DETALJI SASTANKA U SAD: Žestoka poruka Trampa Ani Brnabić i Hašimu Tačiju!


IZVOR: Marija R. ILIĆ - 26.09.2018 | 09:00


Sat otkucava, nema više odlaganja, kompromis sa Srbijom mora da se postignute, glavna je poruka koju je američki predsednik Donald Tramp poslao Hašimu Tačiju i prištinskim političarima.

Foto: Tanjug

Donald Tramp

Prijemu koji je šef Bele kuće organizovao u Njujorku uoči početka generalne debate na zasedanju Generalne skupštine UN, pored mnogobrojnih svetskih premijera i predsednika, prisustvovala je i srpska predsednica Vlade Ana Brnabić, kao i predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači.

Premijerka Brnabić se u kratkom razgovoru sa Donaldom Trampom zahvalila američkom predsedniku na razumevanju koje aktuelna američka administracija pokazuje prema Srbiji.

Zahvalila sam Trampu za novo razumevanje Srbije i otvorenost da se razume naš stav i da se čuje naš glas

Ana Brnabić, premijerka Srbije

- Ne mogu da kažem da sam imala vremena za neki dugačak razgovor, ali sam mu zahvalila za jedno novo razumevanje Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji, da se razume naš stav i da se čuje naš glas - kazala je Brnabićeva.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ana Brnabić

OŠTRE PORUKE

S druge strane, poruke koje je dobio Hašim Tači daleko su od pohvala na račun Prištine. Oštre stavove i zahtev Vašingtona da se Srbi i Albanci dogovore oko podele Kosova Tači je čuo i od američkog senatora Rona Džonsona, koji se takođe sreo i sa Anom Brnabić.

- Predsednik Amerike, ali i senator Džonson poslali su jasne poruke Tačiju i time potvrdili da je Vašington promenio odnos prema Srbiji, da je sada Priština ta koja će biti pod pritiskom. Vašington je tražio da dođe do razgraničenja i da se stavi tačka na kosovski čvor - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Ajde, ljudi, dogovorite se samo, jer imamo sto i jedan problem! Otprilike ovako razmišljaju Amerikanci i Tramp

Jakša Šćekić, spoljnopolitički analitičar

Kako kaže, Amerikanci nisu gubili vreme na lepo upakovane priče i diplomatske floskule.

- Poručili su Prištini da mora da prihvati kompromis sa Srbijom i da Albanci mogu da zaborave na to da će uvek imati podršku i da će im se uvek izlaziti u susret - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Naš sagovornik iz Njujorka tvrdi da su Amerikanci juče u susretima na marginama zasedanja Generalne skupštine prištinskoj delegaciji u kojoj su, pored Tačija, i Ramuš Haradinaj i Bežet Pacoli preneli Albancima Trampovu poruku:

- Srbija mora nešto da dobije, nema više vremena za gubljenja, priča o podeli i razgraničenju treba što pre da se završi.

Tema o kojoj se u Njujorku razgovaralo bile su i ratnohuškačke izjave Ramuša Haradinaja, ali i poruke da "Srbija može da dobije samo oprost za ono što je činila", te da Beograd mora time da se zadovolji.

- Trampovi ljudi nisu hteli da slušaju takve priče, koje su prekidali rečima: "To su gluposti" - objašnjava naš sagovornik.

Iako se spekulisalo da će Tači imati poseban susret sa Trampom, još je neizvesno da li će takvog sastanka uopšte biti.

- Znam da je Tači bio na prijemu kod Trampa, ali ne znam za taj sastanak - rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, koji je član srpske delegacije u Njujorku.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

BEZ ZAKAZIVANJA

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Srpski telegraf ocenjuje da je Srbija zahvalna na fleksibilnijem stavu Trampove administracije prema regionu koji smo do sada videli.

- To otvara mogućnosti, a ne zakiva rešenja, kao što je bilo do sada. Svu tu simboliku sada treba pretočiti u diplomatsku stvarnost - smatra Jakšić.

Za analitičara Jakšu Šćekića važno je što se premijerka prethodno sastala sa brojnim američkim kongresmenima koji mogu da utiču da Srbija dobije što više.

- Ajde, ljudi, dogovorite se samo, jer imamo sto i jedan problem! Otprilike ovako razmišljaju Amerikanci i Tramp, koji će, kad se Beograd i Priština dogovore, u principu prihvatiti bilo koji dogovor jer imaju problem Severne Koreje, ekonomski rat sa Kinom, problem sa Rusijom i razmeštanjem raketa u Siriji. Oni samo hoće da skinu Kosovo sa dnevnog reda - zaključuje Šćekić.