TRAMP: SRBIMA DATI SEVER KOSOVA!


IZVOR: Marija R. ILIĆ - 21.08.2018 | 09:00


Podelu Kosmeta otpisala je svaka zapadna država sve dok na vlast nije došao Donald Tramp. Sada ta opcija deluje izvesno, a oni koji su se u prvi mah protivili crtanju novih granica na Balkanu postepeno menjaju mišljenje.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Ne, nije ovo napisao neki srpski novinar, već informacija potiče iz samog srca vašingtonske administracije, u kojoj, sada nema sumnje, duvaju neki novi vetrovi. Ugledni američki portal Bazfid njuz, koji slovi za veoma upućen u sva zbivanja u Trampovom okruženju, ocenio je u opširnom tekstu posvećenom problemu Kosova da nam očigledno predstoji ozbiljno prekrajanje granica na Balkanu.

Foto: Tanjug

- Glavne članice EU protivile su se bilo kakvim promenama granica na Balkanu, a sve doskora takav stav je imala i Amerika. Međutim, onda je došao Donald Tramp, čija je diplomatija otvorila prostor za priče o izmenama granica - piše Alberto Nardeli, inače bivši urednik u Gardijanu, poznat kao neko ko ima odlične informacije iz Bele kuće.

Novinar Alberto Nardeli, dobro upućen u zbivanja u Beloj kući, najavio plan o podeli pozivajući se na dva diplomatska izvora

PODRŠKA PLANU

Kako piše Nardeli pozivajući se na dva diplomatska izvora, "prema jednom, još nezvaničnom planu, koji bi podržala i Srbija, namera je da se severni delovi Kosova, gde uglavnom žive Srbi, pripoje Srbiji, koja bi, zauzvrat, Kosovu dala južniji deo pokrajine, u kom žive etnički Albanci". Taj plan, konstatuje on, ne dopada se pojedinim evropskim vladama, posebno Nemačkoj.

Konačno, piše Nardeli, i sadašnje i bivše diplomate s obe strane Atlantika smatraju da je Trampova administracija usvojila mnogo relaksiraniji pristup međunarodnim pitanjima.

Na tom tragu je i poznati američki analitičar za Balkan Januš Bugajski, koji ocenjuje da relativno zatišje u poslednjih nekoliko sedmica na temu Kosova Vašington i Brisel možda koriste kao probni balon da se Beograd i Priština dogovore.

Dačić: Ništa bez dogovora

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Ivica Dačić

U Prištini je juče saopšteno da su članovi komisije za demarkaciju (određivanje graničnih linija) tzv. kosovske vlade započeli rad prikupljanjem dokumentacije o administrativnoj liniji prema Srbiji. Prema rečima sagovornika našeg lista iz Prištine, posredi je samo dodatni pritisak pred nastavak dijaloga u Briselu, koji ne može da izazove nikakav konkretan efekat.

U istom tonu je na pitanje o demarkaciji juče odgovorio i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji je poručio da "ne može biti nikakvih koraka u tom smeru dok se ne postigne dogovor".

U razgovoru za Srpski telegraf analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da postoje određene naznake da bi plan o razgraničenju mogao da dobije neki oblik podrške, posebno ako bi se Beograd i Priština dogovorili:

- U tom slučaju ne bi bilo nemoguće da Amerikanci svojim novim gledištem neutralizuju krajnje podozrive Evropljane. Isto tako, ostaje otvoreno pitanje Rusije i Kine, koje drže ključeve u SB. I s njima bi morali da se usklade interesi strana koje pregovaraju. Kompleksna je geopolitička jednačina, međutim, neke naznake postoje čim se o tome javno govori.

Tačke preokreta: Poraz Hilari i dolazak Boltona

Foto: Tanjug/AP

Hilari Klinton

Prema procenama američkih stručnjaka za Balkan, nakon pobede Trampa nad Hilari Klinton na predsedničkim izborima, za promenu odnosa prema Balkanu bila je ključna još jedna tačka. Reč je o odlasku Herberta Rejmonda Mekmastera sa mesta savetnika za nacionalnu bezbednost (otvoreno zagovarao albanske interese) i dolasku na to mesto Džona Boltona, čoveka koji se protivio NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.

UKLJUČEN I RAMA

Prema oceni analitičara Saše Borojevića, Trampovo preorijentisavanje na podelu Kosova je zapravo ključ za trajni mir na Balkanu, što je zapravo početak stvaranja "velike Srbije", "velike Albanije" i "velike Hrvatske".

Poslednjih dana, inače, primetna je i promena retorike u prištinskim medijima, institutima i nevladinim organizacijama, posebno onim koji su bliske Hašimu Tačiju. Tako je, na primer, uticajni kosovski institut za istraživanje i razvoj politike objavio studiju u kojoj se navodi da se od svih rešenja najšire i najpodrobnije govori o podeli koju su, kako kažu, u razmatranje uzeli Tači i albanski premijer Edi Rama.

Server ruši ideju: Razgraničenje bi pocepalo čak sedam država

Foto: youtube.com/zeriamerikes

Danijel Server

Promena klime pod uticajem Donalda Trampa u Beloj kući izazvala je pravu paniku među njegovim oponentima iz takozvane američke duboke države, čiji je najveći eksponent bila Hilari Klinton. Zagovornici takve politike bili su potpuno naklonjeni Albancima, a jedan od onih koji su se najviše eksponirali bio je i ostao Danijel Server sa Univerziteta "Džon Hopkins", koji slovi kao stručnjak za Balkan.

- Podela Kosova otvorila bi pitanje granica u nekoliko država: Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji, a osnažila bi predsednika Rusije Vladimira Putina u pokušaju da preotme teritoriju od Gruzije, Moldavije i Ukrajine. To zaista otvara Pandorinu kutiju - poručio je Server, ne pominjući zašto mu se Pandorina kutija nije priviđala dok je rasturana Jugoslavija ili dok se Kosovo otcepljivalo od Srbije.