Ministar Ivica Dačić otkrio: RASKRINKANA ZAVERA ZAPADA ZA SLOM SRBIJE


IZVOR: Goran MITROVIĆ - 12.05.2018 | 09:00


Pet moćnih zapadnih zemalja do detalja je razradilo plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i odvajanje naše zemlje od Rusije. Na sastanku u Vašingtonu o kom je Srpski telegraf u petak opširno pisao predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije usvojili su čak i dokument pod nazivom "Plan za podršku međunarodne integracije Kosova" (pogledajte okvir), iz kog je sasvim jasno da nam ove države ne misle ništa dobro.

Foto: Tanjug/AP

Tereza Mej i Donald Tramp

Nimalo slučajno, sastanak Zemalja Kvinte održan je na dan vojne parade u Moskvi, kada su predsedniku Vučiću ukazane specijalne počasti. Osveta Zapada je stigla nekoliko sati kasnije, a neke od detalja ovog paklenog scenarija otkrio je u petak srpski šef diplomatije Ivica Dačić, dok su neki, možda i gori segmenti, brzo procurili iz diplomatskih krugova.

- Pre izrade plana napravljeno je posebno telo, radna grupa za priznavanje i prijem Kosova u međunarodne organizacije. Sastankom je predsedavao zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju SAD Metju Palmer. Dokument je napravljen u saradnji sa Ketrin Bondi, službenicom u odeljenju za Kosovo kancelarije za južnu i centralnu Evropu pri birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja - rekao je u petak Dačić.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

FRANCUSKI LOBISTI

Srpski šef diplomatije taksativno je nabrojao delove paklene strategije zapadnih sila.

- Kao prioritetni ciljevi u ovoj godini označeni su članstvo Kosova u Interpolu, Svetskoj carinskoj organizaciji, članstvo u Unesku, Savetu Evrope, bilateralna priznanja pojedinih tačno navedenih zemalja, podrška naporima da se jačaju veze Kosova sa Grčkom, Slovačkom i Rumunijom, zemljama koje nisu priznale tu lažnu državu - naveo je Dačić.

Kako je objasnio, prištinske vlasti angažovale su lobističku agenciju iz Francuske koju vodi jedan bivši francuski ministar spoljnih poslova da im pomaže da dobiju što više priznanja.

- U posedu smo dokumenta koji govori kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći za svaku zemlju. Nemačka, Austrija, islamske zemlje... Kako će im pomoći pri glasanju, od Emirata se čak traži da oni plate zemljama koje nemaju para da dođu na konferenciju o članstvu u Interpolu, koja će se održati u Emiratima krajem godine, kako bi glasali za prijem - rekao je Dačić i zaključio da Zapad forsira Prištinu da ne prihvata bilo kakve razgovore, osim o nezavisnosti.

PROVALJENA TAJNA

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, srpski ministar inostranih poslova naveo je tek deo onoga što Zapad sprema i što je dogovoreno na sastanku u Vašingtonu, koji je trebalo da ostane tajna, ali su ga provalili prištinski mediji. Prvobitna lista zahteva, pritisaka i ucena dodatno je proširena nakon najave da će saradnja Srbije i Rusije biti proširena, posebno u vojnom aspektu, što je rezultat Vučićeve posete Moskvi.

Reagovanje stručnjaka i analitičara

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

Plan Stejt departmenta pokazatelj je koliko je strpljenje Zapada na izdisaju i koliko žure da Srbiji zadaju poslednji udarac. Ovo je kruna njihovih decenijskih nastojanja i priprema je završnog udarca koji nestrpljivo čekaju godinama. Priznavanje Kosova je prvi uslov dovršavanja procesa natoizacije Balkana. Ipak, veliki trn u oku im je susret Putina i Vučića u Moskvi jer je jasno naglašeno da Rusi Srbiju smatraju jedinim političkim saveznikom u Evropi.

Ključne tačke vašingtonskog dokumenta
1. Potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u UN označeni kao prioritet svih prioriteta
2. Pritisak na sve članice EU koje nisu priznale Kosovo
3. Lobiranje u Ujedinjenim nacijama i Savetu bezbednosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice SB o Kosovu
4. Suzbijanje svake inicijative o podeli Kosova
5. Oduzimanje ZSO svih mogućih izvršnih ovlašćenja
6. Prijem Kosova u Interpol, Unesko, Savet Evrope, Svetsku carinsku organizaciju
7. Brutalni pritisci na sve zemlje koje razmišljaju o povlačenju priznanja
8. Sve veće uslovljavanje Srbije u otvaranju poglavlja u pegovorima sa EU
9. Pritisak na susedne zemlje da otvaraju bilateralne sporove sa Srbijom, pre svega oko granice
10. Spinovanje afera protiv Vučića i njegovih najbližih saradnika
11. Veće izdvajanje za NVO korpus koji se protivi vlasti u Srbiji
12. Opstrukcija pregovora u Briselu ukoliko stav Srbije ostane nepopustljiv