ZA VLAST NA NEBU BORE SE S-400 I "IRIS-T"! OVE ZVERI REŠIĆE RAT U UKRAJINI: PVO se pokazao kao ključan u sukobu na istoku Evrope


IZVOR: Igor KOZARSKI - 23.11.2023 | 20:30


Propala ofanziva Kijeva pokazala da je nemoguća pobeda bez podrške iz vazduha, pa Zapad šalje moderne nemačke sisteme.

Foto: www.profimedia.rs
ZA VLAST NA NEBU BORE SE S-400 I "IRIS-T"! OVE ZVERI REŠIĆE RAT U UKRAJINI: PVO se pokazao kao ključan u sukobu na istoku Evrope

 

Pobednika rata u Ukrajini odlučiće dvoboj ukrajinskog i ruskog PVO. Ukrajina će naredne godine dobiti tri PVO sistema "Patriot" i osam nemačkih "Iris-T", na koje će zbog brojnosti morati najviše da se oslanja, dok Rusi uvode sve više modernizovanih S-400 s raketama dugog dometa 40-H6E.

DRONOVI SVE VIDE

Foto: www.profimedia.rs

Iris-T PVO

Ukrajina je ove godine izvela neuspešnu ofanzivu uz ogromne gubitke jer su ruski avioni i helikopteri gospodarili nebom. Rusi su prethodno vazdušnim i raketnim udarima naterali Ukrajince da svoje najbolje PVO sisteme drže u odbrani Kijeva. Kada je krajem maja uništeno nekoliko ukrajinskih S-300 i jedan "Iris-T", kojeg su dronovi otkrili nadomak fronta, to je bio znak da će kontraofanziva uskoro početi, a ovi gubici naterali su ukrajinski PVO da se izmesti u pozadinu i ostavi svoju kopnenu vojsku bez zaštite.

Sada su Telegram kanali iz Odese javili da je jedan "Iris-T" uništen nadomak grada. Ruski izvori navode da je napad izveden raketom X31-P ispaljenom s aviona. Raketa X31-P brzinom od tri maha prati radarski zrak "Irisa-T" ili drugog PVO sistema i pogađa s dozvoljenom greškom od pet metara.

Foto: www.profimedia.rs

S-400 PVO

Ni S-400 nije nedodirljiv, što su Ukrajinci dokazali 22. avgusta. Tada su dronovi otkrili jednu rusku bateriju na Krimu i ispalili protivbrodske rakete neptun kada je uništen barem jedan lanser S-400.

Međutim, još veću opasnost za S-400 predstavljaće nemačke rakete taurus, takozvane nevidljive jer radari imaju problema da ih primete. Pošto će Ukrajina naredne godine primiti 61 američki F-16, očekuje se da će upravo oni ispaljivati tauruse nakon što se približe liniji fronta na maloj visini.

Rusi će se ovome suprotstaviti korišćenjem 17 modernizovanih aviona za radarsko osmatranje A-50 Berijev, koji mogu da uoče ne samo niskoleteće već i ciljeve na tlu i potom navode avione ili PVO baterije, pre svega S-400.

OGRANIČENE ZALIHE

Ruski PVO pokazao je tokom rata masovnost i veliku mogućnost modernizacije. Osim što je gotovo uništio ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i uglavnom uspešno zaštitio gradove, ruski PVO imao je i zadatak da se bori s raketama američkog porekla HIMARS i ATACMS i britanskim olujnim senkama. Iako zalihe koje Zapad šalje Ukrajini nisu neiscrpne, i ruski PVO troši značajnu količinu skupih raketa, a pritom ne može da odbrani baš sve.

AMERIKA NEMA DOVOLJNO PATRIOTA

Foto: Tanjug/AP

Patriot PVO

Amerika ima 60 sistema PVO "Patriot" s ukupno 1.106 lansera, od čega je polovina već raspoređena s namenom da obara sve, od aviona do nuklearnih raketa. Volstrit žurnal piše da je SAD počela da shvata kritični nedostatak ovih sistema u kontekstu sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku i rastuće pretnje iz Kine. Amerika je nedavno s Bliskog istoka prebacila "Patriote" na pravce prema Kini. Kada je izbio sukob u Pojasu Gaze, morala je da ih vrati i udvostruči broj "Patriota" na Bliskom istoku na 12.
Sistemi "Patriot" stacionirani su još u Evropi, na pacifičkom ostrvu Guam i na Havajima. Jedna baterija je u Južnoj Koreji, dok je nekoliko drugih zadržano radi obuke, popravke i modernizacije u SAD. Tako je manje od polovine baterija ostalo namenjeno za zaštitu američkih snaga u drugim delovima sveta. Pritom, pokazalo se da ovo nije svemoguće oružje pošto su u maju Rusi hipersoničnim kinžalom uništili deo baterije "Patriot" u Kijevu.

Ruski bog groma lovi avione i rakete

Foto: Tanjug/D. BANDA

Pancir S-1

1. Rusija je sledeći sovjetsku doktrinu izgradila višeslojni PVO za odbranu zaštićenih rejona i vojske na frontu čija okosnica zbog masovnosti i efikasnosti ostaje S-300 u svim modifikacijama. Ovo je jedinstveno oružje na svetu koje može da presretne balističke rakete malog i srednjeg dometa i avione, uključujući nevidljive.
2. Tor, nazvan po vikinškom bogu groma, štiti ljudstvo i ratnu tehniku, ali i industrijske objekte. Obara navođene aviobombe, dronove i bez posade određuje ciljeve zahvaljujući sistemu prepoznavanja "svoj-tuđ".
3. "Tunguska" je topovsko-raketni sistem koji brani pešadiju od helikoptera i jurišne avijacije na malim visinama, ali gađa i laka oklopna vozila i rečnu mornaricu. Vatru otvara i iz pokreta, ali samo ako nema snega i magle.
4. "Pancir S-1" je uveden u upotrebu 2012. i razlikuje se od tora po novim automatskim topovima i s 12 raketa navođenih radarskim ili infracrvenim zrakom.
5. Sosna (jelka) ući će u naoružanje do Nove godine i izrađena je na osnovu iskustva iz rata u Ukrajini. Njene rakete mogu da biju po oklopnim vozilima, utvrđenim tačkama i manjim brodovima, ali i da obaraju druge rakete i dronove.

Bugari poslali neispravne rakete

Foto: Tanjug/AP

S-300 PVO

Ukrajinski PVO raspolaže s oko 80 različitih raketnih i topovskih PVO sistema, a pritom se i dalje oslanja najviše na sovjetske iako su ga Rusi stalnim napadima naterali da iscrpi zalihe raketa. U ukrajinskom arsenalu su, osim "Patriota" i "Irisa-T" i S-300, pa stari sovjetski BUK M1 i S-125 neva, još stariji španski MIM-23 Hawk, norveški NASAMS i drugi.

NATO je prošle jeseni počeo da šalje Kijevu savremene, ali i starije PVO sisteme i rakete za njih. Pritom pokušava da ukrajinsku pešadiju što je moguće više zasiti sa stingerima koji se ispaljuju s ramena iako oni više nisu u stanju da opravdaju slavu koju su stekli u rukama Talibana u Avganistanu.

Da je dogorelo do nokata, svedoči i to što su Bugari pristali da besplatno predaju Ukrajini neispravne rakete za S-300 i radar dalekog dometa. Sada je najveća briga Ukrajinaca da odbrane pristaništa u Odesi i Nikolajevu jer skupu tehniku ne mogu dostavljati železnicom zbog gabarita i zato što je reč o lako uočljivim ciljevima.

Oni moraju i da štite vlast u Kijevu, tako da trupama na frontu ne ostaje gotovo ništa, osim lakih sistema i cevne artiljerije.

Zapad modernih PVO sistema nema mnogo, a stariji su neefikasni. Ukrajinci mogu da počnu da štede rakete, ali na to utiču i Rusi koji odlučuju kad će napadati i koliko. NATO je u problemu jer, ako pošalje više sistema Ukrajini, to će oslabiti njegov PVO, a za pokretanje proizvodnje treba vremena.

Najveći problem su rakete jer su Rusi početkom rata uništili ogromna ukrajinska skladišta, nasleđena od SSSR. Sada Zapad šalje Kijevu najrazličitije vrste, a za obuku treba vremena.