ZELENSKOG ČEKA DRŽAVNI UDAR! Loše prognoze za budućnost ukrajinskog predsednika: Moraće da beži ili da pogine od ruke svojih građana!


IZVOR: M. J. - J. J. - 07.08.2022 | 18:00


Njegova politička karijera se bliži kraju i prevrat je neminovan, obelodanio Skot Riter, bivši agent CIA.

Foto: Tanjug/AP
ZELENSKOG ČEKA DRŽAVNI UDAR! Loše prognoze za budućnost ukrajinskog predsednika: Moraće da beži ili da pogine od ruke svojih građana!

Skot Riter, bivši agent CIA, šokirao je svet izjavom da se politička karijera ukrajinskog predsednika neminovno bliži kraju.

- Pred njim će biti dve mogućnosti: ili da napusti Ukrajinu ili da pogine od ruke sopstvenih građana, koji su prestali da mu veruju - rekao je Riter i dodao da je "upravo Zelenski odgovoran za smrt desetina hiljada ukrajinskih građana".

Nekadašnji obaveštajac je dodao i da Zapad sve manje veruje dojučerašnjem ljubimcu:

- Njegova reputacija opada i sve manje ima smisla da on ostane na vlasti. Zbog svega toga smatram da je pred Ukrajinom državni udar.

TEMPIRANA KNJIGA

Ovaj izjava došla je samo dan pošto je Republika objavila da se Zelenski suočava s gotovo nerešivim problemima - od nezavidne situacije na frontu do optužbi Amnesti internešenela da njegova vojska civile koristi kao živi štit pred Rusima.

Da se na zapadu nešto iza brda valja, govore i oštre kritike u uticajnim nemačkim medijima koji ga povezuju s nekim od najvećih korupcionaških skandala uoči početka ruske agresije. Tako se nemački list Velt poziva na knjigu Stivena Deriksa i Marine Šelkunove "Zelenski. Aktuelna biografija" koja je, očigledno ne slučajno, objavljena u subotu, 6. avgusta.

- On je u velikom problemu. Prvo Amnesti internešenel, a sada nemački mejnstrim mediji koji ga prozivaju za korupciju. Čini mi se da pada u nemilost. From hero to zero (od heroja do nule) - napisala je tim povodom na Tviteru analitičarka Danji Tagart.

EKSER U KOVČEG

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Prema saznanjima Republike iz diplomatskih krugova, Zapad je već duže vreme nezadovoljan Zelenskim, pa ne čude sve češći kritički tekstovi.

- On svu krivicu za stanje na frontu prebacuje na saveznike i ne bira reči kada kritikuje. Čini se da je kap koja je prelila čašu bilo slikanje za Vog usred ratnog požara, pa su negodovali i Amerikanci, koji su najviše blagonakloni prema njemu - kaže naš izvor i citira reči republikanskog kongresmena Loren Bobert:

- Dok mi šaljemo 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Zelenski snima fotografije za magazin Vog. Ovi ljudi misle da smo samo gomila naivčina.

Jasan signal je i čvrst stav organizacije Amnesti internešenel, koja, uprkos žestokom odgovoru iz Kijeva, ne odustaje od izveštaja u kom tvrdi da je ukrajinska vojska pucala iz stambenih naselja i da je u 19 gradova bila smeštena i u školama i bolnicama, a zašta se između redova optužuje Zelenski, kao vrhovni komandant. Amnesti je čak citirao jednog lokalnog stanovnika koji se požalio da narod plaća cenu, a da mu nije dozvoljeno da se meša u odluke vojske. Kako bi zakucala i poslednji ekser u odbranu ukrajinskih vlasti, ova organizacija je naglasila da je još 29. jula zatražila izjavu ministarstva odbrane o ovim navodima, ali da odgovor nije dobila.

ELEGANTAN NAČIN

Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije za Republiku kaže da će Zelenski biti sklonjen.

- Kada ovakvi zapadni glasnogovornici, kao što je Riter, izjave tako nešto, onda je to priprema za ono što će da se desi, a to je da Zelenski bude sklonjen, najverovatnije od svojih. Ovo je samo elegantan način da se oni izvuku iz situacije jer je od početka veoma detaljno isplanirano i znalo se dokle će se ići s podrškom rukovodstvu Ukrajine. Sam Zelenski, kad se dogovarao s njima, znao je šta mu se može desiti. Došlo je do toga da oni sada menjaju tok dešavanja i on je tu kolateralna šteta - kaže Milosavljević.

Za šta ga optužuje Velt

- sporni zakon o oligarsima

- otkazivanje filma zasnovanog na aferi "Pandorini papiri"

- pranje para preko Privatbanke

- slikanje za Vog usred rata

Koje sve probleme ima

- zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki izjavio je da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj liniji fronta i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa zapada, a da su rezerve granata na izmaku

- Vašington post je objavio da je izbio ozbiljan sukob između centralne vlasti u Kijevu i gradonačelnika velikih gradova u unutrašnjosti zbog kontrole zapadne pomoći. Uticajni gradonačelnik Dnjepra rekao je da "autokratske tendencije počinju da se razvijaju u Ukrajini tokom rata"

- u jeku rata zbog navodne veleizdaje smenio šefa obaveštajne službe SBU Ivana Bakanova i generalnog tužioca Irinu Venediktovu. Dojče vele ga optužio da je Bakanova postavio po privatnoj liniji i da ne želi da preuzme odgovornost

Amnesti: Žalimo zbog bola, ali stojimo iza nalaza

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Amnesti internešenel se juče izvinio zbog neprilika i besa koje je izazvao njihov izveštaj u kom se optužuju ukrajinske trupe za ugrožavanje civila.

- Naš prioritet u ovom i u svakom drugom sukobu jeste da se obezbedi zaštita civila. Zaista, ovo je bio naš jedini cilj kada smo objavili ovo najnovije istraživanje. Iako u potpunosti stojimo iza svojih nalaza, žalimo zbog nanetog bola - navela je ta organizacija.