AFERA "PRISLUŠKIVANJE"! DIJANI PRETI 15 GODINA ZATVORA: Bivša državna sekretarka MUP u žiži istrage!


IZVOR: E. S. T. - 22.01.2021 | 20:00


Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, mogla bi da se nađe iza rešetaka na dug vremenski period, čak i do 15 godina, poručuju pravni stručnjaci za Srpski telegraf.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Dijana Hrkalović

Ukoliko sadašnje predistražne radnje koje je pokrenulo tužilaštvo prerastu u istragu (a nema dileme da će tako biti), koja bi potom rezultirala optužnicom i sudskim procesom, Hrkalovićeva će se suočiti sa više nego ozbiljnim krivičnim delima. Koja će to tačno dela biti, kažu naši sagovornici, zavisi od svega onog što u istrazi bude utvrđeno.

ISKAZI SARADNIKA

Dijana Hrkalović, koja je bila državna sekretarka godinu i po dana, u žiži je afere prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Do sada je, podsetimo, saslušano 50 osoba. Izvori bliski istrazi su potvrdili da se iskazi saslušanih pripadnika MUP poklapaju, kao i to da se ponavljaju ista imena, da su navodi za prisluškivanje stizali od Hrkalovićeve i od njenog nekadašnjeg saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, tadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode (SSIM). I on je na saslušanju rekao da je sve naloge dobijao od Hrkalovićeve.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Svetozar Vujačić

Vujačić: Još je rano govoriti

Svetozar Vujačić, advokat i savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, za naš list kaže da je još rano govoriti o pravnoj kvalifikaciji dela za koja bi mogla da se tereti Dijana Hrkalović.

- Verujem da će za nekih nedelju dana MUP izaći sa tačnom pravnom kvalifikacijom, o kojoj je zasad prerano govoriti. Ako istraga pokaže motive zašto su uradili to što su uradili, a to mogu biti samo prisluškivanje, ali i mnoge druge stvari, pa i da su imali cilj koji u najcrnjoj varijanti može biti pripremanje državnog udara, postupaće se zavisno od toga. Biće tu više lica obuhvaćeno - objašnjava Vujačić.

S druge strane, Dijana Hrkalović je odbila ispitivanje na poligrafu, pozivajući se na savet advokata.

Trenutno je najveće pitanje koja pravna kvalifikacija će biti određena nakon istrage i sa čim će tužilaštvo izaći u ovom postupku. Raspon je veliki, od neovlašćenog pristupa tuđim podacima preko odavanja državne tajne do organizovanja grupe za rušenje ustavnog poretka ili pripremu državnog udara. Budući da je reč o prisluškivanju predsednika države sa različitim ciljevima, od kojih je jedan i eksploatacija prikupljenih podataka u svrhu zaštite kriminogenih struktura, zaprećene kazne za sve koji su učestvovali u Vučićevom prisluškivanju mogu biti od nekoliko meseci do višegodišnjih kazni.

delo zatvorska kazna član zakona
Neovlašćeno prisluškivanje ili snimanje tuđeg razgovora posebnim uređajima 3 meseca - 3 godine 143
Ukoliko je to krivično delo učinilo službeno lice u vršenju službe 6 meseci - 5 godina 143
Ko preda dokumenta sa stepenom tajnosti "strogo poverljivo" 6 meseci - 5 godina 316
Ako je reč o podacima sa stepenom tajnosti "državna tajna" 1godina - 10 godina 316
Ako je ovo delo učinjeno zarad ugrožavanja bezbednosti Srbije 5-15 godina 316

VELIKE RAZLIKE

Advokat Zora Dobričanin je još na početku istrage za Srpski telegraf podsetila na to da su Zakonom o tajnosti podataka propisane znatno više kazne u zavisnosti od stepena tajnosti kompromitovanih podataka.

Foto: Đ. Kojadinović

Zora Dobričanin: Kazne zavise od stepena tajnosti otkrivenih podataka

- Ko neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim podatke ili dokumenta koji su mu povereni ili do kojih je na drugi način došao ili pribavlja podatke ili dokumenta, a koji predstavljaju tajne podatke s oznakom tajnosti "interno" ili "poverljivo", određene prema ovom zakonu, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako je ovo delo učinjeno u odnosu na podatke označene stepenom tajnosti "strogo poverljivo", kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina, a ako je reč o podacima sa stepenom tajnosti "državna tajna", učinilac će se kazniti zatvorom od jedne godine do deset godina - objašnjava Dobričanin i dodaje:

- Ukoliko je ovo delo učinjeno iz koristoljublja ili radi objavljivanja ili korišćenja tajnih podataka u inostranstvu ili je izvršeno za vreme ratnog ili vanrednog stanja, učiniocu prete kazne od pet do 15 godina zatvora.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa