Ekskluzivne fotografije: Ovako je NATO sejao SMRT sa neba


IZVOR: E. S. T. - 18.04.2019 | 09:00


Srpski telegraf došao je u posed više od 400 fotografija američkog ministarstva odbrane, kojima je precizno dokumentovano bombardovanje Srbije tokom 78 dana NATO agresije 1999. godine.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Bombardovanje SRJ 1999.

Snimci koji su napravljeni iz kabina aviona koji su bacali bombe, izviđačkih aviona, a delom i iz satelita, prikazuju ciljeve u našoj zemlji pre i posle bombardovanja, ali i pripremu pilota za napade, kao i ispaljivanje satelitski navođenih raketa na teritoriju Srbije i Crne Gore.

Arhiva fotografija obuhvata sve akcije NATO od prvog dana bombardovanja, 24. marta 1999. godine, ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju i povlačenja srpske vojske iz južne srpske pokrajine. Na snimcima koji su prikazivani u Pentagonu na svakodnevnim brifinzima američkih oficira zaduženih za praćenje agresije NATO nalazili su se srušeni mostovi, uništena skladišta NIS, oboren srpski vojni avion, uništene zgrade Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane u Beogradu, bombardovan batajnički aerodrom....

Foto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ

Aleksandar Radić

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Srpski telegraf da su Amerikanci, odnosno njihovi vojni stratezi, poznati po tome da u detalje izučavaju teritoriju koju napadaju, ne prepuštajući ništa slučaju.

- Oni nisu imali nikakve probleme sa dejstvima po stacionarnim ciljevima jer rade izviđanje, pripremu za dejstvo, a i sredstva s kojima su dejstvovali omogućavala su im da sa visokim nivoom preciznosti unište odabrane ciljeve. Čak i kad im vremenske prilike nisu išle naruku ili ih je osujetila naša protivvazdušna odbrana, NATO piloti vraćali su se ponovo i pogađali zadate mete. Jedini hendikep su bili pokretni ciljevi - objašnjava Radić.

Dodaje da su Amerikanci dejstvovali i slobodnim gađanjima, ali da su njima bile izložene snage u pokretu.

- Za sve stacionirane ciljeve koristili su detaljne planove, zaključuje naš sagovornik.

Kompletnu arhivu fotografija možete pogledati OVDE.