Otvara se audiovizuelni arhiv! Vučić i Brnabić na Danu SANU!


IZVOR: Republika - 17.11.2018 | 10:49


Srpska akademija nauka i umetnosti će u ponedeljak, 19. novembra, obeležiti svoj Dan, očekuje se da će na svečanosti govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a premijerka Ana Brnabić otvoriti Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

U Svečanoj sali, kako je saopštio SANU, zvanicama će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić, a planirano je da tada budu predstavljeni i novoizabrani dopisni članovi Akademije.

Prethodno će Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU otvoriti predsednica vlade Ana Brnabić i upravnik Arhiva SANU, akademik Vasilije Krestić. Novi Audiovizuelni arhiv, čiji je upravnik Radoslav Zelenović, nalazi se prekoputa zgrade Akademije u Knez Mihailovoj ulici i obuhvata oko 850 kvadratnih metara, od toga 650 kvadratnih metara upotrebne površine. Opremljen je najsavremenijom opremom za digitalizaciju u koju je do sada uloženo 700.000 evra, dok će oprema za digitalizaciju audio zapisa biti nabavljena tokom naredne godine. S ozbirom da je digitalizacija fotoaparatom nekoliko puta brža od skeniranja skenerom, nabavljena je oprema kojom je godišnje moguće proizvesti između dva i dva i po miliona digitalnih objekata po najvišim standardima.