Za Srbiju se evropska vrata zatvaraju? Odlazak Merkelove znači kraj proširenja EU


IZVOR: Tanjug - 31.10.2018 | 10:50


Analitičarka briselskog Centra za evropsku politiku Korina Stratulat ocenjuje da najavljeni odlazak Angele Merkel može uticati na "duh nemačkih inicijativa" kada je proširenje u pitanju, što bi se moglo odraziti i na Zapadni Balkan i Srbiju.

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel

Korina Stratulat navodi da je Nemačka poslednjih godina bila nezvanični lider u EU kada je u pitanju proces proširenja na Zapadni Balkan.

- Odlazak Angele Merkel može uticati na postojeći duh nemačkih inicjativa kada je proširenje u pitanju, ali se ne očekuje dramtična promena osnovne politike Berlina po tom pitanju. Možda ćemo videti malo pomeranje udesno i više tipične CDU zadrške i po pitanju proširenja, ali ne i velike promene - navodi Stratulat.

Ona međutim ukazuje da velikih promena po pitanju politike proširenja svakako neće biti ako dođe do "glatke predaje vlasti" i Angelu Merkel na čelu Demohrišćana zameni Anegert Kramp-Karenbauer, koja takođe pripada umerenom krilu CDU.

Ukoliko se to ne dogodi i Merkel zameni neko drugi - stvari se unekoliko menjaju.

- Fridrih Merc, koji se prvi prijavio za trku za čelnu poziciju CDU, je otvoreno govorio protiv proširenja i tom prilikom rekao da "obnavljanje proširenja trenutno nije na našoj agendi" i da pre bilo kog daljeg proširenja mora doći do jačanja EU jer u suprotom Evropa neće opstati u ovom formatu - upozorava Stratulat.

Foto: pixabay.com

Analitičatka Centra za evropskiu politiku ocenjuje da veću promenu u stavu CDU prema proširenju ne bi trebalo očekivati ni u slučaju izbora Jensa Špana za predsednika stranke.

- Ako bi on bio izabran za novog kancelara to bi zaista bila smena generacija i kraj ere Angele Merkel.

Korina Stratulat dodaje da pitanje proširanja EU na Zapadni Balkan do sada nije predstavljalo značajnu tačku za druge partije u Nemačkoj sem za Zelene i donekle Socijaldemokrate koji se uglavnom zalažu za normalan nastavak tog procesa.

Stratulat obašnjava da CSU ima strožije viđenje prema politici proširenja od CDU uglavnom zbog protivljenja ulasku Turske i mirgaciono-izbegličke krize, dok Balkan ne pominju direktno. Za SDP proširenje jeste važno kao način za širenje stabilnosti, mira i saradnje.

FDP i Alternativa za Nemačku ne izjašavaju se o proširenju na Balkan, a u fokusu im je uglavnom na protivljenju ulasku Turske u članstvo.