(VIDEO) VUČIĆEVIĆ: Đilas tera novinare u zatvor i zatvara novine


IZVOR: informer.rs, Republika - 25.10.2018 | 16:07


U Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija za novinare lista Informer na temu "Krivične prijave Dragana Đilasa protiv Informera: Tajkun zatvara novine i tera urednike u zatvor". Govorili su glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević i predstavnik advokatskog tima Informera Boris Bogdanović.

Foto: youtube.com/Press centar UNS

Dragan J. Vučićević

- Prvi put u demokratskoj istoriji Srbije jedan političar traži zatvor za zatvor za novinare i urednike koji ne misle kao on. Traži vraćanje delikta mišljenja u krivični zakon. Da vas podsetim, Dragan Đilas i njegovi advokati traže da odgovorni urednik portala Informer.rs Aleksandar Ignjatović i ja budemo osuđeni zbog dva krivična dela, "govor mržnje i rasna diskriminacija" i da budemo osuđeni na po tri godine zatvora. To je strašan i skandalozan pritisak na medije - rekao je Vučićević i dodao:

 

- Šef opozicije Dragan Đilas traži zatvor za urednike Informera zato što pišemo istinu. Zato što pišemo da želi da vlada Srbijom i kako je vladao dok je bio na vlasti u Srbiji, i ništa drugo - rekao je Vučićević.

 

Udruženja da se oglase

Vučićević je pozvao sva novinarska udruženja u Srbiji da dignu svoj glas protiv ovog akta Dragana Đilasa.

- Tražim od njih da shvate šta se dešava i da prekinu sramotnu ćutnju o strašnom progonu jednih novina i svojih kolega. Danas se to dešava Informeru, a sutra se može desiti i nekom drugom mediju u Srbiji. Zato molim kolege da dignu svoj glas, ne zbog nas, već zbog profesije kojom se bavimo - poručio je Vučićević.

Pokušaj da se uvede praksa da se novinari krivično gone zbog izražavanja svog stava je strašan pritisak na medije i tome mora da se stane na put, istakao je Vučićević.

 

 

Prema njegovim rečima, Srbija će se vratiti u "predpolitičko doba" ukoliko se za javno izrečen stav ide u zatvor. 

- Poslednji put je novinar u ovoj zemlji otišao u zatvor 1967. ili 1968. godine jer je rekao nešto što se nije svidelo nekom tadašnjem komunističkom funkcioneru. Ako se to danas uspostavi kao praksa, onda ništa više nema smisla - kazao je glavni urednik "Informera" i dodao da "ni najgori neprijatelj medija iz vremena Slobodana Miloševića nije tražio zatvor za novinare".

Đilasovi sumnjivi poslovi sa Šolakom

Vučićević je ocenio da je Đilas podeno krivičnu prijavu jer je Informer kako je rekao, "otkrio njegove sumnjive poslovne veze" sa osnivačem i predsednikom Upravnog odbora United Grupe Draganom Šolakom.

- Suština te hajke je da se nama novinarima zabrani da radimo svoj posao. Prijava koju je Đilas podneo i jučerašnje saopštenje Dragana Šolaka predstavljaju odraz njihove panike. Moguće je da će naći neke sudije koje će da nam presude ali to će onda biti smrt novinarstva u Srbiji - ocenio je Vučićević.

 

Đilas urednik svih medija od 2007. do 2012.

Vučićević je istakao da je Đilas u periodu od 2007. do 2012. godine bio "urednik svih medija u Srbiji" kao i da želi da "vrati to vreme". 

- Danas imate apsolutnu demokratiju u medijima u odnosu na taj period. Nedeljnik 'NIN' skoro sve stranice posvećuje najstrašnijim napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića ali niko nije i ne treba da traži da njegov urednik Milan Ćulibrk ide u zatvor zbog toga - kazao je Vučićević. 

Glavni urednik "Informera" je dodao da neće prihvatiti jurisdikciju suda u bilo kojoj zemlju EU, na šta ga je pozvao Dragan Šolak, navodeći da je srpski državljanin i da taj list izlazi u Srbiji.

 

Advokat Bogdanović: Pokušaj cenzure

Predstavnik advokatskog tima Informera Boris Bogdanović ocenio je da je krivična prijava koju je Đilas podeno protiv urednika tog lista "pokušaj uvođenja cenzure i zloupotreba krivičnog dela govora mržnje". 

- Razumeli smo za šta se terete urednici Informera, u prijavi se tvrdi da šire govor mržnje i rasnu i drugu diskriminaciju. To je neshvatljiva inkriminacija u odnosu na činjenično stanje sa kojim se dovodi u vezu ali izgleda da je u pitanju okušaj zastrašivanja jer je za ovo delo zaprećena zatvorska kazna -kazao je Bogdanović. 

On je dodao da je odlukom Evropskog suda u Strazburu utvrđeno da se govorom mržnje ne smatra izražavanje koje šokira, uznemirava ili je uvredljivo. 

- Zabrana govora mržnje namenjena je zaštiti ranjivih grupa i ne može biti iskorišćena za uvođenje cenzure - kazao je advokat dodavši da ne zna kako će tužilaštvo reagovati na prijavu Dragana Đilasa ali i da će se Informeru vezi sa tim "boriti svim pravnim sredstvima".