TADIĆ IDE ĐILASOVIM STOPAMA: Bivši predsednik bi da ućutka Srpski telegraf


IZVOR: I. Ž. A. V. M - 20.10.2018 | 03:52


Bivši predsednik Srbije Boris Tadić hoće da se obračuna sa Srpskim telegrafom, kao što to radi Dragan Đilas, koji bi da zatvara redakcije i hapsi novinare čiji mu se tekstovi ne dopadaju.

Foto: Tanjug

ČEGA SE PLAŠI I ŠTA KRIJE TADIĆ

Naime, Tadić, koji je sada lider opozicine Socijaldemokratske stranke, zapretio je tužbom Srpskom telegrafu jer smo obelodanili deo iskaza koji je dao policiji i SBPOK.

Umesto da lider SDS pomogne istrazi kako bi se konačno rešio slučaj smrti dvojice gardista koji su stradali 2004, Tadić je krenuo u rat sa Srpskim telegrafom, koji je o svemu revnosno izveštavao i nijednom rečju nije ugrozio istragu informacijama koje je objavio niti izneo u javnost neki zaštićen podatak.

Nije sporno da mediji svuda u svetu uvek pokušavaju da dođu do što više informacija o temi koju obrađuju

Vladimir Radomirović, predsednik UNS

Pritom, upravo u vreme dok je on bio predsednik države i vrhovni komandant ništa se po pitanju ovog slučaja nije razrešilo, a čak se pričalo da su se mladići među sobom poubijali, što je šokiralo njihove porodice.

NOVO SVETLO

Naš list je početkom oktobra, naime, došao do novih ekskluzivnih saznanja u vezi sa ubistvom gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koje bacaju potpuno novo svetlo na ovaj slučaj.

Prema našim saznanjima, koje je potvrdio i advokat porodica ubijenih gardista, bivši oficir Vojske Srbije na saslušanju u tužilaštvu izjavio je da su gardisti ubijeni zbog 1,5 tona kokaina sakrivenog u kasarni. Upravo s obzirom na postojanje novih okolnosti u ovom slučaju, Tadić je i pozvan na saslušanje u SBPOK. I sam Tadić je potvrdio da je pozvan da da izjavu povodom smrti gardista.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Iako je Srpski telegraf precizno preneo sve informacije povodom ovog slučaja do kojih je došao, Tadiću se očito ne dopada što se uopšte izveštava o njegovoj ulozi, pa je njegova stranka u saopštenju najavila tužbu protiv našeg lista

- Podnećemo krivičnu prijavu protiv ovlašćenih u SBPOK i tužilaštva, kao i odgovornih u Srpskom telegrafu. Takođe ćemo podneti prijavu i povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću jer su objavili delove službenog zapisnika sa saslušanja koje je pre nekoliko dana u SBPOK i pred prisutnim zamenikom tužioca imao Tadić kao građanin povodom pogibije gardista u kasarni na Topčideru 2004. - istakli su u SDS.

TVITER PORUKE

I sam Tadić napisao je na Tviter nalogu da povodom tragedije na Topčideru nije izneo ništa novo u poslednjih 14 godina.

- Vučićev Srpski telegraf je objavio delove službenog zapisnika iz SBPOK i tužilaštva, čime je prekršen član 146 Krivičnog zakonika, koji se odnosi na zaštitu podataka o ličnosti! Podneću krivičnu prijavu protiv nadležnih ovlašćenih lica, kao i prijavu povereniku za informacije - naveo je bivši šef države.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže da je normalno da mediji svuda u svetu pokušavaju da dođu do što više informacija o temi koju obrađuju.

Savić: Bolje da kaže ko je blokirao istrage

Advokat Predrag Savić kaže da bi Tadić, umesto što ćuti, trebalo da javno kaže ko je sve iz BIA i ostalih službi naređivao da se stopiraju iskazi.

- On sigurno zna ko je stornirao istrage i zašto su one bile blokirane! Mislim da on mnogo više zna nego što je rekao i sigurno može da pomogne u razrešenju ovog krivičnog dela. Ovo je opšti interes i države i naroda i korist za sve nas bi bila da se otkriju oni koji su sprečavali istragu. Mnogo veća šteta je što je došlo do ovakvog predmeta nego što je objavljen njegov iskaz u policiji. Takođe, taj iskaz ne pravi nikakvu štetu državi niti pravnom sistemu, a zaustavljanje istrage je kobno po ostvarivanje svih ljudskih prava - izričit je Savić.

REAKCIJE

Foto: Tanjug

Milenko Jovanovpotpredsednik SNS

To je žuta škola i tako izgleda žuti pogled na novinarstvo u Srbiji. Oni bi samo da tuže i pokušaju da zatvore sve medije čije se pisanje ne dopada njihovim uništenim veličanstvima

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Vojislav Šešeljpredsednik SRS

Lično ću vam dostaviti saslušanje Borisa Tadića povodom toga što je Stojana Župljanina, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića isporučio Haškom tribunalu. I ja se lično spremam da ga saslušavam

Foto: Public

Dragomir Anđelković, analitičar

Političar kao Tadić, koji toliko ističe svoju privrženost evropskim vrednostima i demokratiji, ne bi smeo da se obračunava sa medijima. Ukoliko podigne krivičnu prijavu to će se kositi sa njegovim političkim stavovima. Mediji ne bi smeli da budu predmet njegovih osuda i napada jer su pravo građana