PALMER: I zamrznuti konflikt može da ima posledice po stabilnost!


IZVOR: Tanjug - 19.10.2018 | 10:36


I zamrznuti konflikti mogu da imaju posledice i takođe mogu da nanesu štetu stabilnosti regiona, rekao je danas zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Metju Palmer

On je rekao da razume zabrinutost dela međunarodne zajednice da bi eventualna razmena teritorija kao deo sporazuma Beograda i Prištine, imala posledice po region ali i šire, ali da brine i mogućnost da sporazuma uopšte ne bude, jer i zamrznuti konflikt takođe može da ima loše posedice po stabilnost regiona. 

- Pitanje je kako izbalansirati te rizike - rekao je Palmer na Beogradskom bezbednosnom forumu. 


Na pitanje iz publike kako će SAD prevazići "evroatlantski procep", imajući u vidu da se Nemačka snažno protivi idejama o korekciji granica jer smatra da bi to imalo dalekosežne posedice ne samo na region već znatno šire, on kaže:

- Važno je reći da SAD ne daju prednost nijednom ishodu, ne propagiramo neko konkretno rešenje, nismo deo pregovora i ne guramo ideje. Ali, pokušavamo da ohrabrimo obe strane da nađu put napred i dođu do rešenje koje bi bilo trajno, održivo i koje može da bude prihvaćeno u javnosti obe strane. Kada je reč o eventualnim specifičnostima sporazuma - nismo još videli plan, sve dok nema konkretnog sporazuma teško je pričati apstraktno.

On je dodao da je svestan zabrinutosti zbog mogućih posledica "prilagođavanja granica" po region i šire, ali, kako je istakao, postoji i druga vrsta zabrinutosti - šta ako ne bude psotignut sporazum.

- I zamrznuti konflikti takođe mogu da imaju posledice i takođe mogu da nanesu štetu stabilnosti regiona - rekao je i dodao da ostaje pitanje balansiranja tih rizika.

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Palmer i Brnabićeva

Ohrabrujemo dve strane da same nađu put do rešenja obostrano prihvatljivog, nema blanko čeka, naglašava on.

- Želimo da vidimo kako sporazum izgleda, a potom bismo razmotrili sve specifičnosti i rizike i sa partnerima kako bi sporazum mogle da podrže same strane, za koji bismo mogli da se založimo i iza kojeg bi drugi mogli da stanu - zaključio je on.