NATO menja svoju ulogu na Kosovu nakon transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga?


IZVOR: Tanjug - 17.10.2018 | 20:15


Neimenovani zvaničnik NATO izjavio je za Dojče vele na albanskom jeziku da će "Severnoatlantski savet razmotriti nivo obaveza na Kosovu", ako prištinske institucije odluče o promeni mandata i strukturi Kosovskih bezbednosnih snaga.

Foto: pixabay.com

On, međutim, kako je rekao, ne želi da spekuliše šta bi to "razmatranje uključivalo".

- Ne možemo da predvidimo odluke Severnoatlantskog saveta - rekao je isti izvor.

Inače, kosovski parlament je za sutra zakazao sednicu na čijem dnevnom redu će se naći i tri vladina predloga zakona o transformaciji KBS u oružane snage. Parlamentarna opozicija, koja je proteklih dana uglavnom bojkotovala sednice, najavila je svoj dolazak. Iako predstavnici privremenih vlasti u Prištini transformaciju KBS najavljivali do kraja godine, premijer Ramuš Haradinaj je ranije danas rekao da će se to dogoditi do kraja novembra.

- Kosovske bezbednosne snage transformisaće se u vojsku do kraja narednog meseca, kada se planira drugo razmatranje predloga zakona u kosovskoj skupštini - izjavio je Haradinaj, prenela je Epoka e Re.

Foto: Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj

On je novinarima nakon sednice vlade, rekao da bi to trebalo da se dogodi nakon 20. novembra, posle glasanja o članstvu Prištine u Interpolu.

Priština pokušava da u parlamentu usvoji set od tri zakona o transformaciji KBS u oružane snage

Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju, a vladin predlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.