JANKOVIĆEVA PORUČILA POPOVIĆU: Izvini se gejevima, zakon je isti za sve, pa i za ministre!


IZVOR: Tanjug - 27.08.2018 | 14:40


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je danas da teče rok za postupanje po preporuci koju je izrekla za ministra Nenada Popovića povodom sporne izjave o LGBT zajednici, te da neće dalje komentarisati slučaj do njegovog isteka.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Brankica Janković

Kako je saopšteno, Janković je navela da, po toj preporuci, ministar Popović treba da se izvini LGBT zajednici zbog diskriminatorne izjave i istakla da je Zakon o zabrani diskriminacije jasan i isti za sve, te da se jednako odnosi na sve stanovnike Srbije, uključujući i ministra.

Ona je navela da je i u ovom slučaju poštovan rok od 90 dana za donošenje mišljenja o tome da li je došlo do povrede zakona i preporukom za njeno otklanjanje i dodala da će nakon isteka roka za postupanje po preporuci dalje postupati u skladu sa zakonom utvrđenim ovlašćenjima.

- I dalje ću se u svom radu držati Ustava i zakona naše države - poručila je poverenica.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Povodom sporne izjave ministra Popovića reagovao je i Gej lezbejski info centar koji zahteva od premijerke Ane Brnabić da izvrši pritisak na ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj da postupi po preporuci Poverenice i u zakonskom roku se izvini LGBT populaciji zbog diskriminatornog tvita.


- Zahtevamo od premijerke da izvrši pritisak na ministra Popovića kako bi u zakonskom roku od 15 dana postupio po preporuci Poverenice. U suprotnom zahtevaćemo njegovu smenu, jer je neprihvatljivo da u Vladi Ane Brnabić sedi ministar koji diskriminiše LGBT populaciju i odbija da poštuje zakone ove zemlje - navodi se u saopštenju.