KINESKI AMBASADOR O POLITICI, INVESTICIJAMA I SVEMU ŠTO JE NAUČIO U SRBIJI: Volim da zapevam "Tamo daleko"


IZVOR: Tanja KOVAČEVIĆ - 16.07.2018 | 05:23


Srbiju doživljavam kao svoju drugu domovinu. Sve volim u Srbiji. Kada me pitaju koje su mane Srba, uvek kažem: "Nema ih." Kad mi istekne mandat ili ako posle ovoga odem u penziju i budem živeo u Kini, Srbija će uvek živeti kod mene u srcu, poručuje Li Mančang, kineski ambasador, u razgovoru za Srpski telegraf.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Si Đin

Govoreći o prijateljstvu i saradnji dve države, Mančang ističe da Peking nikada neće priznati Kosovo, ali i otkriva da voli da zapeva "Tamo daleko". U intervjuu je ispričao kao izgleda komunikacija između dvojice predsednika i koje velike kineske investicije možemo da očekujemo uskoro.

Ovo je zlatno doba u odnosima Pekinga i Beograda. Dosad nije bilo tako

- Predsednici Vučić i Đinping imaće sastanak u Kini, na skupu koji je javnosti poznatiji kao letnji Davos. Predsednik Srbije dolazi na lični poziv predsednika Kine. Predsednik Vučić bio je u Kini dok je obavljao funkciju premijera, kao i tada, i sada je dobrodošao u Kini, što je predsednik Đinping napisao i u pismu Vučiću. Predsednik Srbije će imati niz važnih bilateralni razgovora. Siguran sam da će to biti uspešna poseta, kao što je bilo uvek dosad kada je predsednik Vučić išao u Kinu.

*Deluje da su odnosi dve države sada na najvišem nivou. Da li je zaista tako?

- Rekao bih da je ovo zlatno doba u odnosima Pekinga i Beograda. Dosad nije bilo tako.

*Kako se došlo do toga da je sada zlatno doba?

- Krajem 2014. bio je kineski premijer Li Kećijang. Godine 2015. vicepremijer Kine, koji je stalni član Politbiroa, jedan od sedmorice najznačajnijih ličnosti u našoj zemlji, 2016. došao je kineski predsednik Đinping. Sa srpske strane, Nikolić je kao predsednik dvaput išao u Kinu, Vučić je bio kao premijer. To se u poslednjih 30 godina retko dešavalo.

Niko ne treba da se plaši saradnje Srbije i Kine, ona je prijateljska i nije na štetu bilo koga

*Kako to da je Kina baš u Srbiji prepoznala strateškog partnera, a ne u, recimo, Hrvatskoj, Sloveniji ili nekoj drugoj državi?

- Postoji tradicionalna, stabilna prijateljska saradnja. Kroz istoriju Kina nikada nije bila na strani koja je protiv Srbije, njenih interesa i naroda. Bili smo uz Srbiju u najtežim vremenima, kada su bile sankcije, bombardovanja... Što se tiče srpskog naroda, ista je situacija, Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Nikada nikome nije dozvoljavala da se na tlu Srbije učini nešto protiv kineskih interesa. Nikada! Nikome! Dva naroda se vole, a dve vlade vode prijateljsku politiku.

*Predsednik Vučić je najavio veliki projekat, ali nije hteo da otkriva detalje. Možete li vi da kažete koja je to velika kineska investicija?

- To jeste velika investicija, veliki projekat. Prema mojoj proceni, uradili smo skoro 80 odsto priprema za taj projekat. U početku ta investicija je trebala da bude oko 400 miliona dolara, sada je verovatno to duplo više. U toku su razgovori, uskoro će srpska delegacija ići u Kinu na razgovore...

*Da li je u pitanju energetika ili...

- Proizvodnja, u pitanju je proizvodnja automobilskih delova.

*A RTB Bor? Šta se tu dešava?

- Kineska kompanija ima interes za saradnjom u RTB Bor, kao što postoji interes za saradnjom u drugim oblastima poput infrastrukture. Što se tiče Bora, mi poštujemo zakon Srbije, na osnovu toga, kineska kompanija će ravnopravno učestvovati na tenderu kada on bude objavljen.

Sve volim u Srbiji. Kada me pitaju koje su mane Srba, uvek kažem: "Nema ih"

*Dobri odnosi Srbije i Kine su trn u oku Zapadu. Može li to da se poremeti s obzirom na to da je Beograd pod pritiscima zbog Kosova, ali i odnosa s Rusijom?

- Saradnja Srbije i Kine je prijateljska, na osnovu tržišta i u skladu s interesima obe države. Nema tu nikakve štete za druge zemlje. U svim oblastima saradnje poštuju se srpski zakoni, evropski standardi, sve je transparentno, nema nikakvih tajni. Srbija ima potrebu za izgradnjom brze pruge. Kina je spremna da to radi i sposobna je to da radi.

*Pomenuli smo Kosovo i borbu koja vodi Srbija. Koliko je Kina spremna tu da pomogne?

- Kinski stav je vama i svima poznat: Kina kao stalni član Saveta bezbednosti ne priznaje Kosovo. To znači da mi smatramo da je to Srbija. Pitanje Kosova treba rešavati na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti i u skladu sa važnim međunarodnim dokumentima. Podržavamo razgovore Beograda i Prištine kako bi se rešio taj problem.

*Često ste i sa Dačićem, je l' vam otpevao neku pesmu?

- Nedavno smo bili zajedno u Jagodini, bilo je kik-boks takmičenje, gospodin Palama je bio domaćin, bilo je još nekoliko ambasadora, među njima i ja. Slavili smo pobedu srpskih boksera... Dačić je mlađi od mene i uvek mi kaže: "Druže Li", često se viđam s njim, on je šef diplomatije, mi pripadamo njegovom sektoru, on mi je kao šef.

*Jeste li pevali nekada u duetu?

- Jesmo, 2014, kada je Vučić bio premijer, priredio je večeru kineskom premijeru. Dačić i ja smo tada pevali "Tamo daleko".

*Zna li Dačić da otpeva nešto na kineskom?

- Ne, još nije počeo da uči kineski.

* O kojim tema najčešće razgovarate sa Vučićem?

- Jedna od mojih uloga je da budem kurir, nosim pisma i poruke predsedniku Vučiću od predsednika Kine. S druge strane, prenesem poruku predsednika Vučića kineskom rukovodstvu. Druga uloga su razgovori o saradnji, posebno o velikim projektima. Kao kineski ambasador puno, puno se zahvaljujem predsedniku Vučiću. Bez njegove pomoći i angažovanja ne bismo imali ovako bogat rezultat. Kad god se vidimo uvek pita: "Kako je naša zajednička fabrika. Da li su radnici u Železari zadovoljni, ima li neki problem, šta treba da pomognem"

* Šta mu vi odgovorite?

- Blagovremeno ga obaveštavam o svemu. Sve odlično funkcioniše. Napravljen je rekord otkako železara postoji. Radnici su dobili nagradu, u januaru, februaru i martu imali su odličnu proizvodnju, pa će svaki radnik u proseku, pored plate, dobiti oko 100 evra nagrade. Sa Ivicom Kojićem, koji je šef kabineta predsednika, imam još intenzivniju komunikaciju, skoro svakog dana se čujemo, evo pre pet minuta samo razgovarali.