SRBIJI PRETI UKIDANJE BEZVIZNOG REŽIMA?


IZVOR: Republika - 18.06.2018 | 14:48


Evropska unija je ozbiljno zabrinuta ponašanjem Srbije koja zbog političkih razloga ukida vize državljanima trećih država i time otežava borbu protiv ilegalnih migracija u regionu zapadnog Balkana i u Evropskoj uniji.

Foto: ST/D. VOJINOVIĆ

Foto: Ilustracija

To su rekli "Jutarnjem listu" diplomatski izvori u Briselu, piše hrvatski list, spomenuvši primer sve većeg broja državljana Irana koji u Srbiji, nakon ukidanja viza, dolaze kao turisti, ali potom kreću preko Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

- Ovakvo ponašanje Srbije je neprimereno i opasno. Oni time mogu ugroziti i viznu liberalizaciju koja postoji za njihove građane i mi ćemo pomno pratiti kako će se stvari odvijati. Osim za Iran postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro da ukine vize i za neke druge države, i tako bi Beograd postao vrata za njih na putu prema EU - rekao je jedan diplomat EU.

Isti izvori kažu da takvo ukidanje viza može biti deo kampanje Srbije da nagradi države koje nisu priznale neovisnost Kosova.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić navodi da Srbija usaglašava sa viznom politikom EU, ali dodaje i da "Srbija ima svoje interese, jer još nismo članica EU".

- U svakom slučaju vodićemo računa da sprečimo svaku zloupotrebu, kao što smo i do sada radili. Analiziraćemo svaku situaciju i ako ima potrebe i u slučaju da se povećava broj migranata, uvešćemo ponovo vize za neke zemlje. Ali, to je pomalo licemerno, jer nama migranti dolaze iz EU, iz Grčke i Bugarske, sad samo fali da nam EU drži lekcije o migrantima. Nek oni reše to pitanje. Lako ćemo mi za vize - kaže Dačić za beogradske medije.

On međutim pita "odakle je došlo više od milion migranata koji su u prošle tri godine ušli u Srbiju".

- Naravno, iz EU. Ne smeta njima ukidanje viza, nego što sve više zemalja povlači priznanje Kosova. Budite pošteni, pa to priznajte - navodi Dačić.