BEZOBRAZLUK! Ameri i Britanci: MUKA NAM JE OD SEDNICA O KOSOVU!


IZVOR: Tanjug, Republika - 14.05.2018 | 16:58


Predstavnici SAD i Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama pozvali su danas Beograd i Prištinu da napreduju ka normalizaciji odnosa i klone se provokacija, a istovremeno su se založili za proređivanje sednica Saveta bezbednosti UN posvećenih Kosovu.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Predstavnica SAD Ejmi Tako pozvala je dve strane da što pre sprovedu dosad postignute dogovore, a s druge strane, založila se za prestanak rada UNMIK-a i za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući svetsku organizaciju.

Ona je istakla da SAD pružaju podršku Briselskom dijalogu i veoma cene napredak EU u angažovanju radi normalizacije odnosa dve strane.

Pozvala je Beograd i Prištinu da pokažu političku volju u primeni dogovorenog.

"Srbiju pozivamo da u potpunosti sarađuje kad je reč o energetskim sporazumima", istakla je ona.

SAD, kako je navela, čestitaju KiM na usvajanju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali istovremeno izražavaju zabrinutost zbog tenzija sa Beogradom. 

Hapšenje Marka Ðurića navela je kao primer tih tenzija i pozvala obe strane da izbegavaju provokacije i vrate se dijalogu u cilju normalizacije odnosa. 


Kad je reč o slučaju ubistva Olivera Ivanovića, predstavnica SAD pozvala je na punu i nepristrasnu istragu o tome. 

Takođe, ukazala je da pretnje Srbima povratnicima nisu u duhu dijaloga.

Predstavnica SAD je pozvala i da se održavanje sednica SB UN o KiM proredi na šest meseci, a da UNMIK prestane sa radom jer je, kako je navela, ta misija skupa i "odavno je istekla", pa "rasipanje resursa i enegije nema smisla". 

Istakla je i da SAD podržavaju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama uključujući UN, a navela je u tom kontekstu i da Kosovo zadovoljava sve kriterijume za članstvo.

I predstavnik Britanije smatra, kad je reč o UNMIK-u, da ne treba "neefikasno trošiti resurse", ali je priznao težak rad te misije na terenu.

On je pozdravio napredak Kosova u primeni preuzetih obaveza i pozdravio ratifikaciju o demarkaciji sporazuma sa Crnom Gorom.

"Ohrabrujemo dve strane da nastave da napreduju kroz dijalog, dok provokativno ponašanje ni sa jedne strane nije od pomoći", istakao je.