VUČIĆ: Pristaćemo na kompromis, ne i da ispunjavamo želje Albanaca


IZVOR: Informer, Republika - 11.05.2018 | 13:15


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa predsednikom Odbora Bundestaga za evropske poslove Ginterom Krihbaumom, da je najveći deo sastanka bio posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Aleksandar Vučić

Vučić je na početku rekao da Krihbaum poznaje odlično region, on je iskreni prijatelj naše zemlje i da srpskom narodu želi dobro.

- Mi smo imali dug razgovor danas. Teme su bile bilateralni odnosi, oni su na izuzetno visokom nivou. Sve je više nemačkih kompanija koje dolaze u Srbiju. Nemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Republike Srbije, i niko je neće prestići. To govori koliko je važno da gradimo dobre odnose sa 

- Razgovarali smo i u situaciji u regionu. Posebno smo razgovarali o odnosima između Beograda i Prištine. Ja sam govorio o našem unutrašnjem dijalogu i o Briselskom sporazumu. Rekao sam mu da Priština jednu jedinu obavezu nije mogla da ispuni - rekao je Vučić.

Krihbaum podržava put Srbije ka EU

- Moramo da razgovaramo, želimo kompromis, ali to ne znači ispunjavanje želja Albanaca. U suprotnom će oni biti krivi za slom pregovora - naveo je predsednik Srbije i dodao da će građani imati priliku da se izjasne o kompromisnom rešenju koje se nađe.

Vučić je rekao da ćemo se mi boriti za budućnost našeg naroda, i citirajući Pekića završio "Ne ljubite zemlju predaka, već ljubite zemlju po kojoj hodaju vaša deca".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Ginter Krihbaum

- Odnosi Srbije i Nemačke su veoma bliski. To vidite po tome što je Vučić nekoliko puta bio u Nemačkoj i što se sastajao sa našom kancelarkom Merkel. Mogu samo da podvučem ono što je predsednik Vučić rekao. Nemačke firme su među prvima koje su došle ovde, a doćiće još u većem broju, a to je rezultat napora koji ulaže vlada Srbije i predsednik Vučić, ali je bitno da se ti napori nastave - rekao je Krihbaum.