Lečić: Đilas se ne pita, neće nam on birati lidera partije


IZVOR: Ivana ŽIGIĆ - 04.05.2018 | 18:56


Na izbor predsednika Demokratske stranke neće uticati ni Dragan Đilas niti Aleksandar Vučić, poručio je aktuelni potpredsednik DS Branislav Lečić. U razgovoru za Srpski telegraf najavio je da će već u ponedeljak podneti kandidaturu za stranačkog lidera, ali i ko će biti u njegovom timu ako pobedi na stranačkim izborima, zakazanim za 2. jun.

Foto: instagram.com/branislavlecic

Branislav Lečić

- U ponedeljak podnosim listu svojih saradnika koji se jednim delom preklapaju sa listom Dragana Lutovca i Gordane Čomić, a među njima su Dragan Šumarac, Aleksandra Jerkov, Sveta Malinović, Srđan Milivojević, kao i još jedna žena čije ću ime ostaviti u tajnosti do ponedeljka.

P: Očekujete li da osim vas troje bude još pretendenata na mesto šefa stranke?

- Nemam saznanja da ćemo imati i četvrtog konkurenta.

P: Bivši predsednik DS Bojan Pajtić tvrdi da će predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić učestvovati na izborima demokrata, u smislu da će on odlučivati o njima. S druge strane, poslanik Đorđe Vukadinović kaže da će demokrate birati između Vučića i bivšeg lidera DS Dragana Đilasa. Ima li istine u ovim tvrdnjama?

DS ima svoj istorijski pedigre i on je i osnivač i borac za demokratske ideje, od kojih ne odstupa

- DS je ozbiljna partija sa jakom infrastrukturom i sve te takozvane uticaje apsolutno melje. DS ima svoj identitet i nema šanse da i jedan od tih uticaja u stranci pobedi. Moguće je da je stranka baš zato što je loše prošla na izborima interesantna za to o čemu vi pričate, ali ne zaboravite da DS ima svoj istorijski pedigre i on je i osnivač i borac za demokratske ideje, od kojih ne odstupa. Može privremeno da se zatekne u lošem stanju, ali uvek iz toga uspešno izlazi. DS je u potpunosti stranka pristojnih i nezavisnih ljudi i uvek je promišljen i samostalan kad odlučuje i o sebi i o Srbiji.

P: Kakav je odnos DS sa Draganom Đilasom trenutno?

- Jasno je da mi svi kao opozicija moramo da se ujedinimo da bismo promenili režim na sledećim izborima. Ipak, pojedinačne odnose trenutno ne definišemo. DS ima svoj vrednosni sistem i svako ko se s njim uklapa dolazi u obzir za koaliciono partnerstvo.

P: Može li na vas neko van stranke sutra uticati?

- Ja sam u DS došao kada je počeo da slabi i kada nije bio na vlasti. Tu sam da ga podignem i oslobodim bilo kakvog uticaja, da bude ono što jeste, samostalni subjekt srpske političke scene, pogotovo u ovom delikatnom trenutku.