DIREKTORKA CERNA: Cenimo podršku Vlade Srbije, biće nam drago da ugostimo premijerku


IZVOR: Tanjug - 09.04.2018 | 22:18


"Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) je izuzetno zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima, veoma ceni podršku srpske vlade njenoj misiji i rado će ugostiti premijerku Srbije Anu Brnabić u Ženevi", izjavila je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Ðanoti.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Ana Brnabić

- Ono što veoma cenimo jeste podrška vaše vlade našoj misiji, a premijerka je istakla jasnu želju i opredeljenost Vlade Srbije da podrži nauku i istraživanja i međunarodnu naučnu saradnju. Tako da sam veoma, veoma zadovoljna zbog takvog stava i interesovanja predsednice srpske vlade. Biće nam veoma drago da dođe u Ženevu - rekla je Ðanoti u intervjuu za današnju "Politiku" izražavajući lični utisak o spremnosti Srbije da se pridruži CERN-u u punopravnom statusu.

CERN je osnovan 1954. godine da bude centar vrhunskih istraživanja u oblasti fizike, a njegova misija je podsticanje saradnje zemalja Evrope u nauci, tehnologiji i obrazovanju, rekla je ona i dodala da je "logično da želimo da u toj naučnoj kolaboraciji bude što više zemalja".

- Mislim da svoj veliki doprinos na tom putu mogu da daju sve države, naročito Srbija, i bili bismo veoma, veoma srećni da se Srbija pridruži našoj porodici i ojača CERN - rekla je Ðanoti.

Ona je rekla da komisija CERN-a koja je bila u Srbiji tek treba da sastavi izveštaj i da ga predloži Savetu CERN-a na usvajanje.


- Do tada mogu da vam kažem da smo izuzetno zadovoljni saradnjom srpskim naučnicuma, među njima ima i fizičara i inženjera i mnogo mladih i oni su važan deo naših najvećih projekata poput ''Atlasa'' i SMS-a - rekla je Ðanoti.

Ona je naglasila da i lično poznaje neke od tih naučnika, kao i da je sa njima sarađivala na projektu "Atlas", jednom od dva eksperimenta koji je doveo do otkrića Higsovog bozona ili Božije čestice.