RODITELJI U AMERICI U ŠOKU ZBOG SRPSKOG OBRAZOVANJA:Srpski matematički test za 5. razred izaziva burne reakcije na Tviteru!


IZVOR: Republika/A.N. - 27.04.2024 | 23:16


Matematički nivo u Srbiji izazvao haos na Tviteru

Foto: facebook.com/printscreen
RODITELJI U AMERICI U ŠOKU ZBOG SRPSKOG OBRAZOVANJA:Srpski matematički test za 5. razred izaziva burne reakcije na Tviteru!


Jedna gospođa iz Merilenda izazvala je žestoku raspravu na Tviteru kada je podelila fotografiju testa iz matematike za 5. razred u Srbiji. U okviru svoje objave postavila je pitanje da li deca iz Amerike mogu da reše iste zadatke kao deca u Srbiji. Naglasila je da se roditelji u Americi žale kako njihova deca dobijaju teške zadatke koji nisu prikladni za njihov uzrast.

 

 


Reakcije na Tviteru

Objava je izazvala burne reakcije korisnika Tvitera. Mnogi su istakli da deca u Srbiji rade zadatke koji su napredniji u odnosu na svoje vršnjake u Americi. Jedan korisnik je čak naveo da njegov sin u 5. razredu u Kanadi još uči osnovnu matematiku koju su deca u Srbiji savladala u prvom i drugom razredu.

 

 

- Ne samo SAD, Kanada je još gora. Moj sin je u 5. razredu u Kanadi i još ih uče osnovnu matematiku. To je nešto što sam naučio u prvom i drugom razredu u Srbiji - jedan je od komentara.


Upoređivanje znanja

Komentari korisnika istakli su da bi većina maturanata u SAD imala problema sa rešavanjem ovakvih matematičkih zadataka. Takođe, pojedini roditelji su tokom letnjeg raspusta upisivali decu u seoske škole kako bi nadoknadili propušteno gradivo u poređenju sa vršnjacima iz Srbije.

- Mislim da većina maturanata u SAD ne bi mogla ovo da reši - naveo je jedan korisnik.

Jedan korisnik se zapitao kako je moguće da deca u Srbiji uspešno rešavaju ove zadatke u uzrastu od 10 godina, dok deca u Americi, sa 18 godina, imaju problema sa istim zadacima.

- Kada su shvatili da njihova deca zaostaju kada je reč o učenju nekih stvari, roditelji su svoju decu toko letnjeg raspusta upisivali u seoske škole, kako bi nadoknadili propušteno - napisao je drugi korisnik.

- Svako dete u Srbiji od 10 godina može da odgovori na ove matematičke zadatke. To je upravo moje pitanje. Kako ta deca mogu ovo da urade, a naša deca ne mogu, a imaju 18 godina? - zapitao se jedan od korisnika koji živi u SAD.


Ova rasprava na Tviteru otvorila je pitanje o nivou obrazovanja i matematičke pismenosti dece širom sveta. Upoređivanje znanja i sposobnosti u rešavanju matematičkih zadataka između dece u Srbiji i Americi izazvalo je dosta pažnje i pokrenulo diskusiju o kvalitetu obrazovanja u različitim zemljama.

(Blic)

BONUS VIDEO