VLADIKE IZ SAD PISALE STEJT DIPARTMENTU: Zaštitite prava Srba na Kosovu


IZVOR: alo.rs, Republike - 30.03.2018 | 15:46


Trojica episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputila su pismo zameniku sekretara Stejt Departmenta Džonu Dž. Salivenu povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/AP

Brutalno: ROSU privodi Marka Đurića

Njih trojica izražavaju žaljenje zbog nemili događaja i traže da SAD budu posvećene zaštiti temeljnih prava i osnovnog ljudskog dostojanstva na Kosovu i Metohiji.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani Zameniče sekretara g. Saliven,

Mi, Episkopi eparhija Srpske Pravoslavne Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama, obraćamo Vam se da bismo izrazili ozbiljnu zabrinutost povodom napada kosovske policije na Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, kao i na novinare i nenaoružane građane. Naša zabrinutost je utoliko veća s obzirom na to da je taj brutalni čin, izgleda, integralni deo orkestrirane kampanje protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koja se ogleda u ubistvu Olivera Ivanovića.

U provokativnoj demonstraciji sile policijske snage su upale na sastanak između građana i Vladinih funkcionera potpuno naoružane i sa šok bombama. Njih 34 osobe ozbiljno su povređene i hospitalizovane, dok je Marko Đurić nezakonito uhapšen, pretučen i vođen kroz Prištinu pred gomilom koja je zviždala.

Događaji na Kosovu su još jednom jasno pokazuju da vlasti kosovskih Albanaca nisu voljne da obezbede minimum osnovih građanskih i ljudskih prava, među kojima i pravo na mirno okupljanje, za srpsko stanovništvo koje živi na svojoj zemlji. Štaviše, ove akcije pokazuju bezobzirno zanemarivanje obaveza koje je sama Priština preuzela da bi uvela standarde osnovnih ljudskih i građanskih prava na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, uz dodatno suprotstavljanje slovu i duhu Briselskog dijaloga.

Apelujemo na Vas, g. Zameniče sekretara, da pokažete da Sjedinjene Američke Države i nadalje ostaju posvećene zaštiti najtemeljnijih prava i osnovnog ljudskog dostojanstva Srba na Kosovu i Metohiji, tako što ćete osuditi jučerašnju policijsku brutalnost u Kosovskoj Mitrovici i time upozoriti vlasti u Prištini da Sjedinjene Američke Države neće nikad dozvoliti prebijanja mirnih građana, novinara i državnih i javnih ličnosti.