SRBIJA CARSTVO KRUZERA: Ubiramo plodove ulaganja u rečni turizam i pristaništa


IZVOR: Borislav KAŠANSKI - 16.03.2024 | 19:30


Nautička sezona juče otvorena, prošle godine na ovaj način stiglo 183.000 posetilaca, ove će to biti preko 200.000

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ
SRBIJA CARSTVO KRUZERA: Ubiramo plodove ulaganja u rečni turizam i pristaništa

U Beogradu je u poslednje vreme maltene lakše čuti neki strani jezik nego srpski. To znaju svi koji često šetaju, na primer, Knez Mihailovom ili obilaze popularne tržne centre.
Rekordi u dolasku turista u Srbiju padaju, a nedavno je, prvi put u istoriji, broj stranih turista premašio broj domaćih gostiju. Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je na Sajmu turizma govorio o tome, istakavši da će 2027, kad bude organizovan EXPO, svakako biti bez premca.


DUBOKI DŽEPOVI


Kako god, nautička sezona u Beogradu otvorena je juče svečanim uplovljavanjem kruzera "Viking lif", kompanije "Viking river kriuzis", u međunarodno putničko pristanište Luka Beograd. Kruzerima će tokom narednih meseci u Srbiju stići veliki broj posetilaca, koji su, po pravilu, dubokog džepa.


Direktor Turističke organizacije Beograda izjavio je da je prošle godine, kad je reč o nautičkom turizmu, od 569 pristajanja brodova, ukupno 567 bilo na Savskom pristaništu. Kako je naveo, više od 20.000 ljudi 2023. stiglo je brodovima u Beograd, a brodovi pristaju i u Golupcu i Donjem Milanovcu.


- Najbrojniji gosti u ovom vidu turizma su, pre svega, iz Nemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Kine - objasnio je Popović.
Izvršna direktorka Prvog parobrodskog društva Ivana Mihailović naglasila je da turisti sve više traže pojedinačne ture brodom, kao i da je u planu otvaranje tri nove luke u toku ove godine.


- U planu je otvaranje Rama, Apatina i Sremskih Karlovaca - nabrojala je Mihailovićeva.
Kako je navela, turisti postaju sve zahtevniji:
- Mi im sada dajemo mogućnost da odu u domaćinstva u par seoca, gde mogu zajedno s lokalnim domaćinstvom da spremaju rakiju, nauče kako da je prave i zapakuju, ali i da probaju domaću hranu. Sve je domaće i autentično.
Za ovu godinu je najavljeno više od 600 pristajanja, a Mihailovićeva kaže da novo pristanište u Zemunu može pomoći oko prijema tih brodova.
Prema njenim rečima, sezona više nije kao što je nekad bila.
- Sada počinje sredinom marta, a traje sve do Nove godine. Svakako se sezona produžuje i sad se gleda da se taj period od novembra do decembra takođe popuni - istakla je ona.


UGOVOR O GRADNJI


Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama navela je da su oni prošle godine zabeležili ukupno 75.000 turista u Beogradu, dok su na nivou cele Srbije zabeležili 1.409 pristajanja i 183.000 putnika.


- To je 35 odsto više nego u 2022. A za ovu godinu očekujemo dalji rast, odnosno 10 odsto više putnika, što znači da bi našu zemlju ove godine kruzerima posetilo 200.000 turista - naglasila je ona.
Hajdukovićeva je podsetila da je potpisan ugovor za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru, čime će Srbija dobiti 14. pristanište i na taj način kompletno zaokružiti infrastrukturu za kruzing u našoj zemlji.

 

Sezona je produžena i sad traje od marta do Nove godine

 

Najbrojniji gosti

1. Nemci
2. Britanci
3. Amerikanci
4. Kanađani
5. Australijanci
6. Kinezi


brojka

600 KRUZERA PRISTAĆE KOD NAS OVE GODINE

Vučić o većem ulaganju u mesta na Dunavu, banje


Govoreći na nedavnom Sajmu turizma u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić je konstatovao da će biti apsolutno nezadovoljan ako 2027. bude manje od osam miliona turista u Srbiji, a da se nada da će biti i 10 miliona, s obzirom na to da se te godine održava EXPO. Kazao je da je prvi put broj stranih turista u Srbiji premašio broj domaćih. Nikada to u istoriji nije bio slučaj: 2.110.000 prema 2.090.000.


Predsednik je kazao da Srbija može računati na turiste iz celog sveta, posebno one iz Evrope, ali i da postoje stvari kojima nije zadovoljan:
- Moramo da ulažemo na Dunavu, u banje, da podstičemo ljude da žele da ulože novac, ali država nikada nije dovoljno uspešan vlasnik kao privatnik. Pruga Beograd-Subotica koju ćemo otvoriti, ako se ne varam, u novembru ove godine značiće mnogo za sever Srbije. To će dodatno podići taj deo zemlje. Kad izgradimo prugu Beograd-Niš, moći ćemo da računamo na veliki devizni priliv i u tom delu zemlje.

BONUS VIDEO