VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA PUTINOM: Srbija za Rusiju ključna u Evropi


IZVOR: Tanjug - 28.03.2018 | 16:21 >> 16:55


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je vođen povodom poslednjih incidenata na Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Razgovarao sa predsednikom Rusije: Aleksandar Vučić

- Mi smo pre 30 minuta završili razgovor i ako smem to da kažem, osetio sam najviši nivo podrške. Predsednik Rusije poručio da je Srbija najvažnija zemlja na Balkanu pa i u Evropi! Putin je rekao da je Srbija najvažnija zemlja na Balkanu i u Evropi, i rekao je da je po pitanju Kosova veoma snažno osudio napad na Marka Đurića i upad ROSU na sever Kosova. Pitao sam ga za savet, obzirom da smo se složili da se situacija reši mirnim putem. Rusi će u različitim institucijama preduzeti određene mere po tom pitanju - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da nije zadovoljan reakcijom zapadnih zemalja.

- Nemam više šta da krijem, suviše sam u politici, predsenik sam Srbije, i mogu da govorim najotvorenije, da zavšim o razgovoru sa Putinom, dogovorili smo se da budemo u stalnom kontaktu, kao i sa predsednikom Lukašenkom. Izrazio sam saučešće u ime Srbije u vezi tragedije u tržnom centru. Imaćemo do sada najznačajniju i najvažniju podršku. Srećan sam što ne moramo da se izvinjavamo što je Marko Đurić uhapšen - naveo je predsednik Srbije. 

Govoreći o dešavanjima i Mitrovici kada je uhapšen Marko Đurić, Vučić je istakao da je tada "neko glumio policiju" i da nije policija ta koja "upada sa dugim cevima". 

Nezadovoljan reakcijom Zapada

Na pitanje da li je zadovoljan kako je Zapad reagovao, predsednik Srbije kaže "naravno da nisam". 

- Mislim da ćemo svaku vrste podrške imati od Rusije, dogovorio sam da budemo u stalnom kontaktu, a razgovarao sam i sa Lukašenkom - istakao je Vučić. 

- Čekao sam samo da mi neko kaže da mi treba da pošaljemo izvinjenje, kao kada smo se držali Ustava i rekli da je Kosovo Srbija, pa poslali voz. Tada su se strašno naljutili na nas, pa smo se pola godine izvinjavali - rekao je Vučić. 

Vučić je u intervjuu za televiziju Prva pričao i o pojedinim medijskim tekstovima o tome da je razmatrao da pošalje vojsku na Kosovo nakon dešavanja u Mitrovici. 

Slanje srpske vojske na Kosovo

- Ne vidim šta je tu sporno, podrazumeva se da to razmatram, ali nisam doneo tu odluku. Da jesam, to je nešto što ne bilo moglo da se krije. A da li sam razmatrao? Naravno da jesam. Svaki put kada imate takvu neku situaciju morate i to da razmotrite. Ipak, izabrao sam mir i uvek ću tako ako ne bude došlo do toga da nemamo druge - rekao je Vučić.