EU osuđuje dešavanja na Kosovu, poziva obe strane da poštuju dogovoreno!


IZVOR: Tanjug - 27.03.2018 | 12:26


Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić ponovila je danas da EU oštro osuđuje jučerašnja dešavanja na Kosovu, kao suprotna normalizaciji odnosa, ali i da očekuje od obe strane da poštuju dogovoreno u dijalogu.

Foto: youtube.com/IndeksOnlineTV

Maja Kocijančić

Portparolka Evropske komisije kaže da je pozicija EU povodom jučerašnjih dešavanja na Kosovu "jasna", kao što je ”jasno da je dijalog put za dalje”. 

- Oštro osuđujemo jučerašnja događanja na Kosovu. Ona se kreću suprotno od normalizacije odnosa. U tom kontekstu mi očekujemo od Srbije, koja se nalazi u procesu pregovora o pristupanju EU i Kosova koje primenjuje Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju, da u potpunosti, na rečima i delu, poštuju dogovoreno u dijalogu - ponovila je Kocijančić. 

Ona je navela da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini sinoć razgovarala sa predsednicima Vučućem i Tačijem, kao i da su u toku kontakti i na drugim nivoima. 

- Jasno smo sinoć pozvali obe strane, i Kosovo i Srbiju, da pokažu neophodnu suzdržanost i zrelost kako situacija na Kosovu ne bi eskalirala - izjavila je Kocijančić.

Maja Kocijančić dodaje da sva pitanja od zajedničkog ineteresa moraju biti rešavana u okviru dijaloga kome posreduje EU. 

- Krajnji cilj tog dijaloga je normalizacija odnosa između Kosavo i Srbije. To je još jednom potvrđeno i krajem prošle nedelje kada je visoka predstavnica organizovala sastanak na visoko plitičkom nivo sa oba predsednika - izjavila je Kocijančić.