VUČIĆ: ZSO 5 godina ostala mrtvo slovo na papiru


IZVOR: Tanjug - 17.03.2018 | 10:35


"Više od pet godina pokušavamo na svaki način da dođemo do mira i rešenja kosovsko-metohijskog čvora", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Aleksandar Vučić

On je u obraćanju naciji, na dan godišnjice pogroma na Kosovu, rekao da je u Briselskom sporazumu prvih šest od ukupno 15 tačaka posvećeno Zajednici srpskih opština.

- Pert godina neko ne želi da ovo bude sprovedeno u delo. Nismo mi verovali da će Albanci učiniti bilo šta u srpsku korist. EU da je želela da ZSO bude formirana, da je to htela međunarodna zajednica, njihov uslov za viznu liberalizaciju Prištini bilo bi formiranje ZSO, a ne demarkacija sa Crnom Gorom - rekao je Vučić.

"Ako ne učinimo ništa s natalitetom završili smo kao nacija"

Predsednik Srbije rekao je danas da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, a da je on juče doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku. 

Srbija, rekao je, u obraćanju naciji, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a da će, ako se ovakvi negativni trendovi nastave, do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliopna stanovnika.

Vučić je kazao da kao predsedniik ima pravo da kaže da su posledice pada nataliteta katastrofalne, da mi nemamo decu i nemamo budućnost. 

Na vanrednoj pres konferenciji posvećenoj toj temi Vučić je rekao da svakog dana "gubimo" 107 ljudi, da stanovništo gubimo već 67 godina, a za 27 poslednjih godina imamo negativni prirodni priraštaj. 

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Vučić i Nikola Selaković

- Broj dece po majci je 1,44 a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da kroz nekoliko godina imamo značajno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo zavrsili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski ni politički potencijal -r ekao je Vučić te poručio da nam za to nije niko drugi kriv, ni SAD, ni EU...sami smo krivi. 

Vlada je u petak usvojila, kaže, populacionu strategiju i poziva sve nadležne da se angažuju na njenom sprovođenju.

 

"Jedno Podujevo kao naša Toplica"

Kako je rekao, urađen je uporedni prikaz i analize nekih centralnih delova Srbije i KiM, istakavši da je po broju stanovnika "jedno Podujevo kao naša Toplica". 

Naveo je i primer Smedereva i Uroševca, gde se takođe vidi razlika u broju stanovnika u ovim mestima, kao i u broju rođenih i umrlih. 

- Uhvatili smo se rešavanja ovog problema kada nam ekonomija ide na bolje, ali ima onih ljudi koji govore da nije vreme za to - kaže Vučić. 

- Mi nemamo dece. To je za nas ključni problem - rekao je Vučić.