HAOS U OPOZICIJI: Đilas uzima kadrove DS!


IZVOR: Marija R. ILIĆ - 13.03.2018 | 06:00


Posle ostavke Dragana Šutanovca deo demokrata uveliko traži uhlebljenje kod bivšeg lidera Dragana Đilasa, koji, po svemu sudeći, planira da pravi svoju stranku.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Dragan Đilas

Na spisku onih koji traže šansu kod bivšeg stranačkog šefa, kako navode u DS, jesu Bojan Pajtić, Goran Ješić, koji su tokom kampanje otvoreno lobirali za Đilasa, dok se toj listi pridružio i donedavni šef beogradskih demokrata Balša Božović.

S druge strane, Đilas ima računicu da iskoristi već postojeću infrastrukturu DS, ali i da nastavi savez sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem.

- Mi smo danas neki svetionik. Beogradski izbori su završeni, ali grupacija treba da se održi i naš stav je da svi treba da participiramo zajedno. Nemam odgovor da li ćemo zajedno naći neki modalitet ili ću osnovati stranku i da zajedno nastavimo. Treba da stavimo sujete po strani i da napravimo organizaciju kako bismo zajedno nastavili borbu - rekao je Đilas po završetku beogradskih izbora.

STARO JATO

Da Pajtić, Ješić i Božović računaju na novu stranku i da se preporučuju Đilasu, vidi se iz poruka i stavova koje su mahom delili po Tviteru.

- Ne dopada vam se Ðilas? Ni meni. Da li najbolje stoji od svih kandidata? Da. Da li moramo stati na put SNS zlu? Da. Onda podrška Ðilasu - pravdao se Pajtić.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Bojan Pajtić

Kada je reč o Božoviću, kako su preneli mediji, na sastanku Predsedništva odmah posle izbornog poraza zatražio da stranka priđe bivšem lideru i drugoplasiranom na beogradskim izborima Draganu Ðilasu. Njegov predlog nije prihvaćen, ali su zato demokrate prihvatile njegovu ostavku na mesto šefa beogradskih demokrata.

Đilas: Treba da stavimo sujete po strani i da napravimo organizaciju

Sudeći po onome što je govorio u izbornoj kampanji, za prelazak kod Đilasa zainteresovan je i Goran Ješić.

- Rebrendiranje, kako se čudno piše gašenje - nagovestio je Ješić na Tviteru uz konstataciju da je Radulović obrnuo igricu tako što je sam sebi podneo ostavku, ali da je čak i to napredak u odnosu na DS gde "svi zvižduću".

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatra da bi ovakvim raspletom demokratska opozicija procvetala.

- Ako Đilas napravi stranku i ako u nju pređu Šutanovčevi kadrovi, to će biti prva dobra stvar koja se DS dogodila u poslednjih šest godina - ocenjuje Krstić za Srpski telegraf.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Nebojša Krstić

BORBA ZA OPSTANAK

Programski direktor CESID Ivo Čolović podseća da, iako je ostvario dobar rezultat, Đilas ima problema sa svojom organizacijom van Beograda i da je pitanje u kom će pravcu dalje ići.

- Činjenica je da je DS u krizi i u ovom momentu me ne bi iznenadilo da se pojedinci iz DS okrenu ka Draganu Đilasu jer im je to jedini način da opstanu na političkoj sceni u naredne četiri godine, a i Đilasu bi to odgovaralo, s obzirom na to da ljudi koji su u pokretima nemaju političko iskustvo kakvo je njemu potrebno za buduće političko delovanje - zaključuje Čolović.

Đilas ni juče nije želeo da odgovara na naša pitanja, a komentar nismo dobili ni od Pajtića, Božovića i Ješića.