PALE TEŠKE REČI: Brnabićeva žestoko odbrusila američkom zvaničniku


IZVOR: blic.rs, Republika - 11.03.2018 | 16:46


"Sjedinjene Američke Države moraju da utiču snažnije na Prištinu da ispuni svoj deo Briselskog sporazuma", poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić američkom zvaničniku Metjuu Palmeru.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Traži pritisak na Prištinu: Ana Brnabić

Kako otkriva "Blic", na sastanku koji je nedavno održan u Londonu, na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu, teške reči pale su između Brnabićeve i v.d. zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

Premijerki je dosadilo da Srbija uvek bude krivac kako ne čini dovoljno, pa je uputila nekoliko oštrih rečenica Palmeru.

- Mi od vas očekujemo da se snažnije založite da Priština ispuni svoj deo Briselskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih opština - istakla je Ana Brnabić.

Palmer je želeo da uveri srpsku premijerku da SAD već sve čine u tom smeru.

- Palmer je istakao da su Sjedinjene Države zainteresovane za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pitao je kako SAD mogu da pomognu da se dijalog pokrene nakon ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića - navodi izvor "Blica" upoznat sa detaljima sastanka.

Na sastanku koji je bio prilično težak, Brnabićeva je između ostalog naglasila da je pitanje očuvanja srpskih crkava i manastira civilizacijska tekovina i norma koja se podrazumeva, te da to ne smatra nikakvim ustupkom Srbiji.