DODIK: Vučić vratio Kosovo na dnevni red


IZVOR: Tanjug - 02.03.2018 | 22:15


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo je da na dnevni red vrati Kosovo, za koje se pre samo par godina verovalo da je “gotova priča”, što potvrđuje i kancelarka Merkel kada kaže da "Nemačka jeste priznala Kosovo, ali da se ništa ne može dogoditi bez dogovora Beograda i Prištine".

Foto: Tanjug

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

To je večeras rekao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u emisiji “Pravac” na Pink info i istakao da od predsednika Vučića traži da, kako je rekao, na dnevni red zajedno sa Kosovom stavi pitanje Republike Srpske.

- Ovo što je urađeno na spoljno-političkom planu gde je Vučić sa ekipom vratio bukvalno mrtvaca od Kosova, u politčkom smislu, ponovo na dnevni red… To kada slušate ne možete da ne primetite, ja primećujem… I onda kad Merkelova kaže: ''Da, mi smo priznali Kosovo ali ništa se neće destiti bez dogovora Beograda i Prištine - naveo je Dodik.

Znate li koliki je to diplomatskih uspeh u odnosu na ono što je bilo pre samo sedam, osam godina kada su svi smatrali da je “Kosovo gotova priča", zapitao je Dodik u emisiji koju je prenosio i RTRS.

- Od Vučića tražim da na dnevni red uz Kosovo stavi i Republiku Srpsku. Ja ga molim, moglo to ili ne moglo proći u Briselu. Čuo sam dobru priču da od Kineza nećete čuti ''Tajvan će za godinu biti naš'', ali već 70-80 godina je njihvo. Polako, strpljivo... - rekao je predsednik Dodik. 

I ne samo to, ističe Dodik, Srbija i Republika Srpska su postale značajniji faktori nego što su bile.

Politika Srbije je, ističe, suverena i može da se nosi sa najmoćnijim svetskim silama. 

- Zbog toga smo, kaže, između ostalog opredeljeni da je pratimo i kada je reč o članstvu u NATO-u, što pokazuje i uvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti - podsetio je.

Dodik je ocenio da je ovo najbolji period saradnje Republike Srpske I Srbije. Tvrdi da Srbija i Republika Srpska nisu imale bolje odnose u novijoj političkoj istoriji.

- Ne mene i Vučića, nego Republike Srpske i Srbije. Ali da nije bilo volje Vučića i naše saglasnosti ne bi to ni išlo, mogli smo se mi I razići… - naveo je Dodik.

Govoreći o svojoj kandidaturi za srpskog člana Predsedništva BiH, Dodik kaže da za to postoji niz razloga, a da mu je primarni cilj Republika Srpska.

- Nisam zainteresovan da nešto uradim na štetu Republike Srpske, za bilo kakvu dobrobit BiH. Nisam ni za kakvu eskalaciju nasilja, ja bih pristao i na ovakvu letargiju, a da ne bude nikakvoga nasilja, ali u političkom smislu niko me ne može zaustaviti da se politički borim - naveo je Dodik, koji baštini drugi mandat na funkciji predsednika RS i za koju će moći da se kandiduje za četiri godine od kraja ovog mandata.

Kad, kaže, bude izabran za srpskog člana Predsedništva iza njega mora stajati zastava Republike Srpske.