EVO O ČEMU SU SVE PRIČALI LAVROV I VUČIĆ!


IZVOR: Tanjug, Republika - 21.02.2018 | 20:05


"Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji", rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

- Pretpostavljam da će biti različitih vrsta želja i pritisaka da ti odnosi idu u drugačijem smeru, ali Srbija će biti na istoj liniji, poštovaće tradicionalne odnose i razvijati najbolje odnose sa Ruskom Federacijom - rekao je Vučić. 

Predsednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati, te dodao:

- A, da li će te odluke u svakom trenutku svima da se dopadnu? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bi smo radili stvari koje su najboljem interesu naše države i našeg naroda - rekao je Vučić. 

Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

PARTNERI BEZ NAMETANJA

S druge strane Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom. 

On je dodao da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi. 

- Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani - kazao je Lavrov. 

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

DRAMATIČAN PORAST TRGOVINSKE RAZMENE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije u dramatičnom porastu, i da je u 2017. godini premašio 2,6 milijardi dolara.

Naime, Srbija je izvoz povećala za 25, 2 odsto i istovremeno izrazio zahvalnost što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu. 

Vučić je dodao da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti. 

On je posebno ukazao na saradnju u energetskom sektoru, i istakao značaj NIS-a , te najavio i dalju saradnju, istakavši da je Srbiji zbog njenog ekonomskog rasta i uspeha sve više potreban gas i da se taj rast meri stotinama miliona kubika godišnje i stalno raste. 

Kako je rekao, očekuje da kupujemo ruski gas i u budućnosti i da ćemo ga i dobijati kroz Turski tok, preko Bugarske...

Dodao je i da vojnotehnička saradnja uvek ide u dobrom smeru, zadovoljni smo i nastavuićemo je. 

Kako je rekao, Srbija ima daleko bolju finansijsku situaciju nego što je imala, ubrzano će modernizovati vojsku i uvek ćemo biti u stanju da sačuvamo svoju zemlju i teritoriju i sebe zaštitimo.

- Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suvereniteta - rekao je Vučić i poželeo dobre izbore u Rusiji 18. marta, te naglasio da je uveren da će se nastaviti dobra saradnja sa rukovodstvom RF.

180 GODINA DOBROG ODNOSA

Vučić je, na konferenciji za štampu sa šefom ruske diplomatije, kazao da danas obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli "sito i rešeto", izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda. 

Preneo je da mu je Lavrov uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima. 

- Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je uičinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i nadi da ih još više unapređujemo - kazao je Vučić. 

Rekao je da je napisao još jedno pismo ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamlio Lavrova da ga preda. 

Lavrov je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu. 

- Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze - poručio je on. 

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Savezom za koletivnu bezbednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu


Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata. 

Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko pre usposatvljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i verske veze. 

Lavrov je najavio da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika hramu Svetog Save, što je od posebnog značaja po duhovne odnose. 

Prema njegovim rečima, oba naroda će nastaviti da se bore za pravo hrišćana.