KLJUČNI dokazi da takozvano KOSOVO NIJE NEZAVISNO!


IZVOR: rts.rs - 17.02.2018 | 08:14


Čestitke povodom desetogišnjice nezavisnosti takozvanog Kosova stižu sa svih strana. Međutim, mnoge zemlje nisu priznale Kosovo, a one koje su to uradile sada se predomišljaju. S druge strane ova pokrajina nije član dve najveće svetske organizacije Uneska, i Ujedinjenih nacija, a i sam Haradinaj je priznao da je ovakvo Kosovo izolovano od sveta.

Foto: Tanjug

Foto: Ilustracija

Kao poklon za 10. rođendan tzv. Kosovo je dobilo priznanje Barbadosa. Hašim Tači zahvaljuje. Tvrde, priznati su 116. put. Kancelarija za KiM izbrojala je šest zemalja manje.

- Imamo zemlje koje su priznale secesiju i razmatraju da to povuku. Hans Kristijan Štrahe koji je kao opozicionar sve vreme govorio da je Kosovo Srbija sada je i sa pozicije partnera u austrijskoj Vladi to ponovio. U Češkoj imamo inicijativu koju je potpisao bivši ministar spoljnih poslova da se povuče to priznanje - ukazuje Stevan Gajić sa Instituta za evropske studije.

Ni posle deceniju, pet zemalja EU Kosovo nije priznalo, ali i Rusija, Kina, Brazil i Indija

- Optimalni dometi kosovske nezavisnosti nisu dostignuti, Kosovo funkcioniše u skladu sa minimalnim kapacitetima, a uzrok tog stanja je verovatno neadekvatno političko vođstvo - kaže analitičar iz Prištine Behljuj Bećaj.

Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija – MMF-a, Svetske banke, FIFA, ali ne i Uneska, i Ujedinjenih nacija.

U zemlje EU ne mogu bez viza. Korak ka tome napravili su sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Ipak, pitanje evropske budućnosti je bez konkretnog odgovora u Strategiji proširenja. Španija je, recimo, za to da u EU može samo kao deo Srbije.

- Imamo možda najveći stepen sposobnog stanovništva koji nema posao, a što se tiče pravne države, na neki način šampioni smo u korupciji i kriminalu na Balkanu - kaže Bećaj.

Foto: Tanjug

Federika Mogerini je optimistična po pitanju odnosa Prištine i Beograda

Šampioni su i u čekanju da sud za ratne zločine počne da radi, u međuvremenu je istekao mandat specijalnog tužioca i čeka se novi.

- Ukoliko njihovi lideri mogu da budu ubijeni, šta može običan Srbin da očekuje pod albanskom vlašću -  pita Gajić.

Dogovorenu pre pet godina, samo da očekuju Srbi mogu i Zajednicu srpskih opština. Čeka se i sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Ja sam realno optimistična da će, kad je reč o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, doći do rezultata do kraja našeg mandata, krajem 2019 - rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Oni koji su mandat odavno završili, sponzori kosovske nezavisnosti, setili su se svojih postignuća.

- Kada me pitaju na šta sam najponosnija dok sam bila državni sekretar SAD, to je što sam pomogla narodu Kosova - navela je na Tviteru bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt.

Foto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial

Ramuš Haradinaj je i sam priznao da je Kosovo izolovano

Da je Kosovo izolovano, nedavno je priznao i Ramuš Haradinaj. Povod za tu izjavu bio je to što nije dobio vizu za Sjedinjene Američke Države. Pošto je povukao podršku za ukidanje Specijalnog suda, vizu je dobio.