DEŠAVA SE ONO NA ŠTA JE VUČIĆ UPOZORAVAO! Beriša: Spremni smo, u slučaju rata sa Srbijom borićemo se i za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak


IZVOR: Republika - 11.05.2023 | 17:13


Upozorio je da "Kosovo ima oko 70.000 vojnika sa ratnim iskustvom, koji će braniti suverenitet".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Gazeta Blic
DEŠAVA SE ONO NA ŠTA JE VUČIĆ UPOZORAVAO! Beriša: Spremni smo, u slučaju rata sa Srbijom borićemo se i za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša rekao je da je tzv. Kosovo spremno za rat ukoliko se naruši njegov integritet i suverenitet, i da će se u slučaju sukoba sa Srbijom boriti i za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak, prenosi Kosovo onlajn.

On je to napisao na Fejsbuku komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da je na severu Kosova moguća samo normalizacija ili konfrontacija.

- Gospodine Lajčak, ne ucenjujte! Gospodine Lajčak, Kosovo je spremno za rat, ako se naruši sloboda, integritet i suverenitet zemlje. Ali treba da znate da ovo neće biti jedini sukob! Podsećam vas i simpatizere Srbije da će u slučaju rata sa Srbijom doći do bitke i za Niš i Kuršumliju, zemlju mojih predaka, Rašku i Sandžak - poručio je Beriša.

Upozorio je da "Kosovo ima oko 70.000 vojnika sa ratnim iskustvom, koji će braniti suverenitet".

- Nećemo dozvoliti da izgubimo suverenitet sporazumima koje sponzorišu diplomate, kao što ste vi gospodine Lajčak! Zato, gospodine Lajčak, nemojte ucenjivati - rekao je Beriša.

Kosovo je, dodaje, ušlo u politički proces sklapanja nezavisnosti, u granicama koje, kako kaže, priznaju SAD i preko stotinu zemalja, uključujući i najmoćnije na svetu.

Prema njegovim rečima "pravo Kosova na nezavisnost pravno je potvrdio Međunarodni sud pravde".

- I EU i vi kao posrednici ste tu da olakšate dijalog, a ne da degradirate nezavisnost, ucenjujući nas sukobom sa Srbijom, na severu zemlje. Kosovo i njegov narod ne vole rat, ali mi smo spremni da se žrtvujemo za njega, verujući u garanciju našeg glavnog saveznika u ratu i miru, Sjedinjenih Američkih Država - istakao je Beriša.

Izaslanik EU je danas posle sastanka sa Kurtijem naglasio da će posetiti i sever Kosova kako bi razumeo i video "tamošnje stanje", nadajući se da će "postojati političko rešenje sa fokusom na normalizaciju i dogovor".

- Možemo imati ili normalizaciju ili sukob. Naravno da želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nikome nije u interesu - rekao je Lajčak.