U BEOGRADU I ATINI ORGANIZUJEMO IZLOŽBU O HILANDARU: Predsednik Vučić najavio veliku kulturnu manifestaciju


IZVOR: Republika - 28.03.2023 | 13:49


Vučić je rekao da je danas Istorijski arhiv Srbije priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine povodom prvih Olimpijskih igara.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg
U BEOGRADU I ATINI ORGANIZUJEMO IZLOŽBU O HILANDARU: Predsednik Vučić najavio veliku kulturnu manifestaciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je grčkoj predsednici Katerini Sakelaropulu predložio da se organizuje izložba na kojoj bi bio prikazan deo velike riznice Hilandara, a koja bi bila najpre priređena u Beogradu, a zatim u Atini.

"U skladu sa velikom riznicom u Hilandaru predložio sam predsednici da budemo pokrovitelji nas dvoje i da pokažemo deo riznice Hilandara i Beogradu i Atini, da deo fantastičnih artefakata stavimo na uvid široj javnosti, jer je to od ogromnog istorijskog značaja za naš i za grčki narod. Da izložba bude prvo u Beogradu i onda u Grčkoj i da te svetinje onda vratimo u Hilandar", rekao je Vučić na zajednickoj konferenciji za novinare sa grčkom predsednicom  Katerino Sakelaropulu.

On je dodao da je danas Istorijski arhiv Srbije priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine povodom prvih Olimpijskih igara.

"On je pre odaska u Vatikan i Trst posetio Svetu goru i tada je vratio dugove manastira Hilandar prema Bugarima i spasao Hilandar da ostane u srpskim rukama na Svetoj gori, na grčkoj zemlji", podsetio je Vučić dodajući da su Srbi onda pokazali najmanju dozu zahvalnosti i napravili prevrat.

Podsetio je i da se dogodine obeležava 145 godina od uspostavljanja  diplomatskih odnosa između dve zemlje, 1879. godine.

"To sve govori o našoj tradiciji i našim najbližim odnosima", zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO