ČITAKU U UN: Prevrnućemo svaki kamen da ubice Ivanovića privedemo pravdi


IZVOR: Tanjug - 07.02.2018 | 16:46


Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izjavila je da će prištinske vlasti "prevrnuti svaki kamen" kako bi se odgovorni za ubistvo Olivera Ivanovića priveli pravdi.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Vljora Čitaku

Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN rekla da ubistvo Ivanovića nije podstaklo etničku mržnju i da se svi na Kosovu slažu da iza ubistva stoji organizovani kriminal.

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK, Čitaku je rekla da je za njegovo osnivanje glasalo 80 poslanika i da tu inicijativa 43 poslanika za njegovo ukidanje neće ništa promeniti.

Ona je ustvrdila da Kosovo sarađuje sa međunarodnim tribunalima te da je više Albanaca osuđeno za ratne zločine nego Srba.

- Nijedan sud ne može da revidira istoriju. Ljudi na Kosovu žele pravdu za sve žrtve bez obzira na nacionalnost - rekla je ona.

Čitaku je kritikovala srpsko pravosuđe zbog toga što nije rešilo slučaje Čuška i braće Bitići.


Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Interpol uklonio imena Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija sa poternica navodeći da je to signal da Interpol više neće dozvoliti Srbiji da ga zloupotrebljava za svoje igre.

Osvrnula se i na juče usvojenu strategiju EU o proširenju navodeći da ona jasno govori da "Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose i postignu pravno obavezujući sporazum".

- Jasno je da status "kvo" i zamrznuti konflikt nisu normalizacija. Normalizacija se može postići samo ako Srbija prizna Kosovo, a što pre to ona uradi biće bolje za region - rekla je Čitaku.

Tvrdi i da je Priština privržena dijalogu sa Beogradom i primeni sporazuma.

Čitaku se ponovo založila za okočanje Misije UN na Kosovu ili promenu njegovog mandata.