MORAMO FORMIRATI ZSO! Posle velike pobede predsednika Vučića ovo je glavna vest u Prištini


IZVOR: Republika - 19.03.2023 | 08:59


Nakon maratonskih pregovora u Ohridu predsednik Aleksandar Vučić izvojevao je pobedu za Srbiju, posle čega je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zakukao u svom obraćanju.

Foto: Tanjug/AP
MORAMO FORMIRATI ZSO! Posle velike pobede predsednika Vučića ovo je glavna vest u Prištini

Upravo to je jutros glavna vest u albanskim medijima: Kurti mora da formira ZSO, upravo ono što je sinoć rekao i Vučić na konferenciji za novinare.

Kurti je konačno priznao da nema gde i da mora da formira Zajednicu srpskih opština koju je smislio lično predsednik Vučić, pritom se požalivši da srpski predsednik ni ovog puta nije hteo ništa da potpiše!

– Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma – rekao je Kurti žaleći se da druga strana, “kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja, sada sa aneksom”.

Zatim je priznao da će formirati ZSO. Kurti je rekao da su njegovi prethodnici potpisali Asocijaciju i član 10 kaže da se sve mora primeniti.

Foto: printskrin

 

 

– To kaže da se hitno mora početi sa razgovorima i zalaganjem za adekvatan nivo samoupravljanja srpske zajednice. Ne poričem da su moji prethodnici potpisali sporazume 2013. i 2015. godine. To su dva od ukupno 39 sporazuma, a član 10. osnovnog sporazuma kaže da se svi moraju primeniti – rekao je Kurti i time potvrdio Vučićeve reči koji je u sinoćnjem obraćanju rekao da je apsolutni prioritet proteklih pregovora bila ZSO, što je od jutros i glavna vest u albanskim medijima.

BONUS VIDEO