SRBIJA OBEZBEĐUJE DODATNE KOLIČINE STRUJE ZA ZIMU! Stiže nam električna energija iz Azerbejdžana!


IZVOR: Republika - 26.11.2022 | 10:29


Količina struje koju Azerbejdžan može da isporuči, a koja je definisana u dosadašnjim pregovorima je 50 megavata u prenosnom kapacitetu.

Foto: Tanjug
SRBIJA OBEZBEĐUJE DODATNE KOLIČINE STRUJE ZA ZIMU! Stiže nam električna energija iz Azerbejdžana!

Uvoz električne energije iz Azerbejdžana trebalo bi da krene od januara, ukoliko se ispune svi preduslovi.

To će obezbediti dodatnu sigurnost za elektroenergetski sistem Srbije u zimskim mesecima, kada se očekuje najveći porast potrošnje struje.

Ovo za "Novosti" rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Podsetimo, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je sa delegacijom boravio u zvaničnoj poseti Srbiji u sredu. Među važnim pitanjima bila je i energetika. Predsednik Aleksandar Vučić je sa Alijevom razgovarao o intenziviranju saradnje u toj oblasti, a ministarka sa svojim kolegom, Parvizom Šahbazovom. Prema Vučićevim rečima, razmatralo se i pitanje uključivanja Srbije u budući projekat kojim će Azerbejdžan snabdevati Evropu električnom energijom.

- Količina struje koju Azerbejdžan može da isporuči, a koja je definisana u dosadašnjim pregovorima je 50 megavata u prenosnom kapacitetu - objašnjava Đedovićeva. - U toku je usaglašavanje preostalih pitanja u vezi sa prenosom energije iz te zemlje, koji treba da se realizuje preko teritorija Turske i Bugarske.

Bonus video: