RUSI U SRBIJI SE SUSREĆU SA ŠEST PROBLEMA! Nikako im nije jasno kako funkcioniše bojler, zašto je heljda toliko skupa, nigde ne mogu da nađu kopar, a evo šta im je posebno ŠOKANTNO!


IZVOR: Republika - 14.11.2022 | 21:47


Na društvenoj mreži "Redit", Rusi koji su silom prilika morali da napuste zemlju, debatuju uglavnom na temu šta je to čudno sa čim su se susreli u Srbiji, a nije karakteristično za podneblje sa kog dolaze.

Foto: Tanjug/AP
RUSI U SRBIJI SE SUSREĆU SA ŠEST PROBLEMA! Nikako im nije jasno kako funkcioniše bojler, zašto je heljda toliko skupa, nigde ne mogu da nađu kopar, a evo šta im je posebno ŠOKANTNO!

Nekoliko tema se nametnulo, a kao tema broj jedan nametnuo se bojler.

Problem broj 1 - Bojler

Razumljivo, ako znamo sa kakvim izvorima prirodnog gasa raspolaže njihova matična zemlja. Naime, u Rusiji, većina domaćinstava ima centralni sistem sa gasnim bojlerima, tako da tamo nije bilo bojazni da će im nestati voda. U Srbiji je luksuz beskrajnog tuširanja ipak ograničen na zapreminu električnog bojlera, što su doživeli kao šok.

Foto: pixabay.com

Tuširanje, Ilustracija

 

- Danas je odjednom krenula hladna voda. Nisam znao o čemu se radi. Posle su mi objasnili da ovde moraš da čekaš da se voda ugreje. Kupao sam se iz dva puta - požalio se tek pristigli Rus.

Drugi su se nadovezali objašnjavajući mu da će morati da ograniči kupanje srazmerno kapacitetu vode i da zaboravi na “igrice” pod tušem. Ipak, jedan od duhovitijih korisnika je na pitanje, odgovorio pitanjem: “Šta će vam topla voda, zar se vi ne kupate tako što isečete rupu u ledu i uskočite unutra?”

Problem broj 2 - “Zašto heljda košta 350 dinara? To je samo žitarica...”

Foto: pixabay.com

Heljda, Ilustracija

 

Učesnici u konverzaciji su na ovo pitanje odreda imali sličan odgovor koji bi otprilike glasio “zato što je prodaju kupcima kao ekskluzivnu zdravu hranu”. Heljda je u Rusiji jako rasprostranjena i ponuda ove žitarice na tržištu je mnogo veća nego kod nas, u odnosu na potražnju, pa je i logično da tamo spada u kategoriju “jeftine” hrane, što u Srbiji nije slučaj.

Problem broj 3 - “Zašto Srbi ne jedu kopar, jede mi se, a nema ga nigde?”

Posle opsežnih provera šta je kopar, ustanovljeno je da je reč o mirođiji. Ovde je objašnjenje isključivo neki od popularnih prevodioca koji nije uspeo da prevede izraz, ili nemogućnost Rusa da pravilno izgovore ime popularnog začina. 

Foto: pixabay.com

Mirođija, Ilustracija

 

Jedan od korisnika im je podrobno objasnio šta da traže, kao i da svežu mirođiju mogu naći na svakoj pijaci, a sušenu u marketu.

Problem broj 4 - “Zašto su Srbi tako visoki, stalno moram da gledam gore”.

Korisnici su ovo dočekali sa smehom, jer, do dolaska Rusa i mi smo njih u principu percipirali kao visoku naciju. Najbolji savet je dao korisnik koji je predložio da gledaju pravo, u žene i time sačuvaju vratne pršljenove.

Problem broj 5 - “Zašto je ovako vruće u novembru?”

Odakle dolaze, zaista je realno da im temperatura u novembru bude previsoka u odnosu na ono na šta su navikli, međutim, forumaši su im predložili da čuđenje sačuvaju za decembar. “Kad je napolju 0 stepeni, a duva košava, Moskva sa - 20 i bez vetra deluje kao tropski raj. Polako videćete vi šta je zima.”

Problem broj 6 - “Zašto se svi parkiraju tamo gde je zabranjeno?”

Ovde je malo ko imao razumevanja za Ruse. Najčešći odgovor je bio: “Vi ste poslednji koji treba da raspravljate o divljačkoj vožnji i parkiranju.”, a slična reakcija je bila i na pitanje “Zašto je Beograd prljav”.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Nepropisno parkiranje, Ilustracija

 

Jedan od korisnika upitao ih je da li im smeta što je u Srbiji još uvek dozvoljeno pušenje u zatvorenim prostorima.

- Meni to baš i ne smeta, ali mamu boli glava od dima. Bio sam u poseti i ljudi su pušili u sobi pored novorođene bebe, malo je strašno... - odgovorio mu je jedan od imigranata.

Ono u čemu se se uglavnom svi korisnici Rusi, preseljeni ovde složili je da je hrana ukusnija u Srbiji, da su presrećni jer alkohol mogu da kupuju 24 sata, 7 dana u nedelji i da su jako zahvalni na srpskom gostoprimstvu: “Spasili ste nas, hvala vam”, napisao je jedan od učesnika u Redit debati.

(Republika/Mondo)

Bonus video: