Vujović: Nakon više decenija zamenjena kotlarnica u Osnovnoj školi na Zvezdari


IZVOR: Republika - 09.11.2022 | 18:36


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas, zajedno sa predsednikom Gradske opštine Zvezdara Vladanom Jeremićem, Osnovnu školu „Vladislav Petković Dis“ u kojoj je uz podršku ministarstva kompletno rekonstruisana kotlarnica i time omogućeno da se za grejanje školskih prostorija koristi ekološki prihvatljiviji energent.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine
Vujović: Nakon više decenija zamenjena kotlarnica u Osnovnoj školi na Zvezdari

Vujović je navela da će se, nakon više decenija grejanja na lož ulje, škola sada grejati na pelet, što je važno za bolji kvalitet vazduha u celom naselju, a posebno za više od 400 đaka koji pohađuju ovu školu.

- Danas smo se uverili da je nova kotlarnica u školi instalirana, spremljene su rezerve peleta i krenulo je grejanje na bolje i zdravije energente. Ovaj projekat je primer dobre saradnje između Ministarstva, Grada Beograda i opštine Zvezdara, ali želim da istaknem i da ovo nije jedina beogradska opština u kojoj realizujemo projekte koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta vazduha. Juče smo razgovarali i sa gradonačelnikom o tome koliko je važno da se maksimalno uključe nadležni sekretarijati, kako bismo zajedno što više projekata uradili i što više kotlarnica u Beogradu zamenili, što mi kao Ministarstvo već i radimo u čitavoj Srbiji. Na taj način svi dajemo veliki doprinos borbi protiv zagađenja vazduha – rekla je Vujović.

Ministarka je pozvala lokalne samouprave da pripremaju projekte kako bi i naredne godine mogle da konkurišu i iskoriste sredstva koja je država namenila za poboljšanje kvaliteta vazduha. POGLEDAJ GALERIJU

 

- Sigurna sam da ćemo zajedno realizovati još puno ovakvih projekata, jer to je izuzetno važno za ove mališane, ali i za zdraviju i čistiju budućnost novih generacija – istakla je Vujović.

Ona je najavila i veliku akciju pošumljavanja u oko 30 lokalnih samouprava u Srbiji, dodajući da će se narednih dana saditi i u Beogradu, kao i na teritoriji opštine Zvezdara.

Obilasku kotlarnice u OŠ „Vladislav Petković Dis“ prisustvovali su gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić, direktorka škole Tatjana Galić, kao i članovi Veća Gradske opštine Zvezdara.