Selaković: Vučić neće voditi politiku dodvoravanja Amfilohiju


IZVOR: Tanjug, Republika - 08.01.2018 | 08:21


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće voditi politiku svojih prethodnika dodvoravanja Amfilohiju, koja je dovela do sve manjeg broja Srba na KiM, već će nastaviti politiku koja vodi povećanju broja Srba u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Foto: Tanjug

Vučić se, kako kaže, nije dodvoravao ni beogradskoj čaršiji, ni onima koji su Beograd uvalili u dugove, pa nije hteo ni Amfilohiju Radoviću

On je kazao da izjavu mitropolita Amfilohija, koji je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije vodi izdaji Srbije i Kosova i smatra da predsednik unutrašnjim dijalogom želi da smanji svoju odgovornost, može da analizira satima i da je reč o čoveku koji je živom Vučiću dva puta držao opelo. 

- Šta drugo možete da očekujete. On nije Vučića osudio zbog nečega što je uradio, on o predsedniku nije govorio ''učinio je to i to i to predstavlja izdaju''. On se bavio čovek vradžbinama, on je govorio o nekim neizvesnim stvarima, o nečemu što nije duh pravoslavlja - naglasio je Selaković gostujuću na RTS-u.

Vučić se, kako kaže, nije dodvoravao ni beogradskoj čaršiji, ni onima koji su Beograd uvalili u dugove, pa nije hteo ni Amfilohiju Radoviću.


- Kada pogledate istorijat od Miloševića, Mila Ðukanovića i Amfilohijeve politike zatezanja, a zatim popuštanje i sve manje Srba na KiM i u Crnoj Gori. Sa druge strane, Vučićevui politiku vodi povećanja broja Srba na KiM - naglasio je on.

Selaković je uveren da predsednik Srbije neće nastaviti politiku svojih prethodnika dodvoravanja "Amfilohiju, Grigoriju i njima sličnim". 

- Uveren sam da će nastaviti politiku koja pomaže Gračanicu i Dečane i Banjsku...i koja je dala najveći doprinos izgradnji hrama Svetog Save - kaže Selaković.

On je naveo da će unutrašnji dijalog o KiM biti nastavljen i tokom januara i da za četiri godine, koliko Vučić vodi pregovore sa Prištinom, nije bilo etnički motivisanog ubistva nijednog Srbina, te da je to politika uspeha. 

- Za razliku od prethodne politike, koja je dovela do toga da Srba bude sve manje i da napuštaju KiM. U poslednjih 3, 4 godina imamo više Srba, to svedoči da je i 10 i 100 godina dijaloga bolje od jednog dana sukoba - zaključio je Selaković.