Umro LEGENDARNI Vladeta Živković (61)! Mogao je da se povuče, ali odlučio je da ostane! Ostaće zauvek upamćen kao HEROJ!


IZVOR: Republika - 16.03.2022 | 21:31


Potpukovnik Vladeta Živković preminuo je 8. marta u 61. godini, u Beogradu.

Foto: printskrin
Umro LEGENDARNI Vladeta Živković (61)! Mogao je da se povuče, ali odlučio je da ostane! Ostaće zauvek upamćen kao HEROJ!

Ostaće zauvek upamćen kao heroj.

Kada se JNA povlačila iz tadašnje SR BiH, on je ostao, postao jedan od organizatora odbrane na Vučijaku (prostor između Dervente, Modriče i Podnovlja) i postavljen je za komandanta Prve vučijačke lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske.

U saopštenju Udruženja "Veterani Republike Srpske" kaže se da je Živković odmah na početku rata, sa činom kapetana, postavljen za komandanta Prve vučijačke lake pešadijske brigade VRS, koja je bila u sastavu Prvog krajiškog korpusa, a sa kojom je vodio teške borbe u Posavini, u sadejstvu sa Drugom posavskom brigadom iz Šamca protiv šest brigada hrvatske vojske koje su se nalazile na teritoriji Bosne i Hercegovine.

- Ozrenci i Vozućani ga pamte kao omiljenog komandanta i odličnog stratega u borbama na Svinjašnici leta 1994. kada je, u sadejstvu sa Četvrtom ozrenskom lakom pešadijskom brigadom, slomio ofanzivu Trećeg korpusa tzv. AR BiH u operaciji 'Brana-94" - navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Živković je rođen je 24. aprila 1961. godine u Donjem Krčinu, opština Varvarin, a sahranjen je na Bežanijskom groblju u Beogradu. Opelo je služeno u Beogradu, kao i u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Donjem Krčinu.

Pomenu legendarnom komandantu u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Donjem Krčinu prisustvovo je zamenik predsednice opštine Varvarin Dejan Milanović. Nakon pomena, Milanović je podsetio na hrabrost ovog junaka koji je u najtežim trenucima ostao u Posavini i stao u odbranu srpskog naroda u Republici Srpskoj, gde se junački borio protiv neprijateljskih snaga i gde je bio i teško ranjen 1995. godine, u rejonu sela Ševarlije kod Doboja, od nagazne mine.

Vladeta Živković je završio Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, i sa činom potporučnika stupio u službu u Bileći. Nakon što se JNA počela povlačiti sa teritorije Bosne i Hercegovine u periodu mart-maj 1992. godine Živković je, tada kao kapetan, odlučio da ostane i da nastavi da se bori iako je imao mogućnost da se povuče u SRJ.

Penzionisan je u činu potpukovnika, a odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Na njegovu inicijativu mesne zajednice Orašje (Opština Varvarin) i Dugo Polje (Opština Modriča) sklopile su bratske odnose 2010. godine i od tada svake godine se organizuju bratski susreti ovih mesnih zajednica iz Republike Srbije i Republike Srpske.