Srbija i Kuba lečiće Evropu


IZVOR: - 18.12.2017 | 21:46


Mislili smo da je Kuba samo daleka zemlja u kojoj se po ceo dan peva, pleše i voze oldtajmeri, ali su srpski političari posle nedavne posete pokazali da se radi o ozbiljnoj državi sa kojom može i treba da se sarađuje na planu zdravstva, poljoprivrede, ekonomije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima zdravlja Zlatiborom Lončarom, privrede Goranom Kneževićem, poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, ali i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim boravio je na Kubi na poziv predsednika Raula Kastra. Tokom zvanične posete, kako je potvrđeno, potpisani su brojni sporazumi i dogovorena je saradnja dveju zemalja.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Dogovorena zajednička proizvodnja lekova i izlazak na svetsko tržište. Osim u zdravstvu, sarađivaćemo i u poljoprivredi, ekonomiji...

 

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede: Dogovoren izvoz povrća i semena

Poseta je bila korisna i plodonosna. Što se tiče poljoprivrede, rezultiraće konkretnim sporazumima i povećanjem izvoza u tu zemlju. Rezultate mogu da grupišem u tri segmenta.

Prvi se odnosi na sporazum o zaštiti bilja, koji će omogućiti lakšu razmenu biljnih proizvoda između dveju zemalja, pa i znatno povećanje plasmana naše robe na njihovo tržište. Takođe, postignut je dogovor o izvozu našeg semena na Kubu. Oni su veliko tržište gladno novih proizvoda i ovim nam se otvara velika šansa. Posebno je važno što je ovo usledilo nakon što su interesovanje za naše seme, a tu pre svega mislim na žitarice, ponajviše kukuruz, iskazale i druge zemlje sa ogromnim tržištem: Iran, Kina, Turska...

Foto: Tanug/D. GOLL

I konačno, razradili smo i strategiju za plasman našeg povrća na Kubu. Realno je da to bude ozbiljan i dugoročan projekat kojim će se baviti i stručnjaci Instituta za povrtarstvo u Beogradu.