(VIDEO) PREDSEDNIK UGOSTIO PAHORA U VILI BOKELJKA! Vučić: Naš susret je još jedna potvrda sadržajnog političkog dijaloga


IZVOR: Republika - 28.11.2021 | 13:27


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas na radnom ručku predsednika Slovenije Boruta Pahora, nakon sastanka Vučić se obratio javnosti.

Foto: TV Pink/printscreen
(VIDEO) PREDSEDNIK UGOSTIO PAHORA U VILI BOKELJKA! Vučić: Naš susret je još jedna potvrda sadržajnog političkog dijaloga

Obraćanje za medije je počelo oko 14.30.

- Mislim da imamo veoma dobre odnose sa Slovenijom - rekao je Vučić i poželeo dobrodošlicu predsedniku Slovenije.

- Razgovarali smo o situaciji u regionu, bilateralnim odnosima, evropskoj perspektivi Srbije. Naš susret je još jedna potvrda sadržajnog političkog dijaloga. Mislim da imamo veoma dobre odnose sa Slovenijom. Kao primer za tu saradnju je činjenica da nam je trgovinska razmera gotovo milijardu i 200 miliona evra, dvostruko više nego pre 10 godina. Sigurni smo da ima još prostora za bolju i uspešniju saradnju i mislimo da će takva trgovinska razmena samo da raste - rekao je Vučić.

- Očekujemo da se u narednom periodu odredi termin šeste zajedničke sednice dve vlade. Ono što je za nas važno i što je bila glavna našeg razgovora uz put evropskih intergracija, predsednik Pahor je poznat da podržava integracije zemalja zapadnog Balkana u EU - rekao je Vučić - dodao je Vučić.

- Razgovarali smo o svim regionalnim problemima, o situaciji na KiM, problemima, dijalogu u Briselu, trudeći se da se sačuva mir i stabilnost. Verujem da svaki razgovor koji vodimo može da bude jedan kamen u kući mira koju pokušavamo da izgradimo. Upoznao sam ga dodatno sa elementima inicijative Otvoreni Balkan i šta donosi zemljama učesnicama inicijativi - rekao je predsednik Vučić.

 

 

Pahor je istakao da je saradnja dve zemlje odlična i da ga to raduje.

- Predsednik Vučić je počeo sa izjavom o biletarlin odnosima, želim i ja da istaknem to na početku. Setio sam se svojih prvih poseta Beogradu, 2009. godine, a kasnije i 2010. godine kada je počela normalizacija odnosa sa Srbijom. Mogu da konstatujem da je saradnja odlična, što me raduje, jer je važno za obe zemlje i stabilnost u regionu. Sa Vučićem razgovaramo o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. kao što je i rekao Vučić uvek sam bio privržen ulasku ljudi Zapadnog Balkana u EU. Kao što znate, upozoravao sam da je prema mojoj proceni suviše spor proces priključivanja. Obe strane ovde moraju mnogo toga da urade nego što je učinjeno prethodnih godina. Ovde se Vučić i ja slažemo, ukoliko EU otvori svoja vrata državama u regionu, ta misao o promeni granica više ne bi postojala - kazao je Pahor u obraćanju.

Dvojica predsednika su nakon uvodnih reči, odgovarali na pitanja novinara.

Predsednik Vučić je rekao da ne namerava da se dodvorava, kada je reč o otvaranju klastera.

- Nemam nameru da se bilo kome dodvoravam, ako hoćete da nam otvorite klastere super, hvala, ako nećete opet super hvala. Za nas je važno da Srbija ide napred, da ekonomski bude zemlja snažna. Očekujemo plus 6,7 odsto rasta.

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

 

Pahor je danas doputovao u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar finansija Srbije Siniša Mali. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio slovenačkog predsednika na radnom ručku u vili "Bokeljka".