PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽI LITURGIJU U JASENOVCU! Veliki broj ljudi došao da se pokloni i njemu i žrtvama zloglasnog logora!


IZVOR: Republika - 13.09.2021 | 10:46


Centralna proslava praznika Svetih novomučenika jasenovačkih počela je arhijerejskom Liturgijom koju služi patrijarh Srpske pravsolavne crkve Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, u crkvi Svetog Jovana Krstitelja manastira Jasenovac.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Patrijar Porfirije u Jasenovcu

Liturgiji u Jasenovcu pored velikog broja arhijereja prisustvuje i ministar Vlade Srbije Nenad Popović i veliki broj vernika, a nakon liturgije na humci pokraj spomenika "Kameni cvet" koji se nalazi u okviru Spomen-područja "Jasenovac" patrijarh Porfirije će služiti pomen jasenovačkim stradalnicima.

Proslavu praznika organizuju eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida.

Sutra će u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu, biti održan Međunarodni naučni simpozijum "Novomučenici : VII", na kojem će učešće uzeti domaći i inostrani istoričari i stručnjaci u oblasti društveno - humanističkih nauka, a na otvaranju će se obratiti patrijarh Porfirije.

Nastradali u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata u NDH kanonizovani su na Saboru SPC održanom 16. aprila 2010. godine, kada je za datum njihovog proslavljanja određen 31. avgust po julijanskom, odnosno 13. septembar po gregorijanskom kalendaru.